Domov Ikonomija 16. Maj 2018.

Steve Wozniak: Imam Teslo, ampak je ne vozim, ni učinkovita

Steve Wozniak, pionir osebnega računalništva in soustanovitelj Appla prisega na električni avtomobil Chevy Bolt.

Steve Wozniak, pionir osebnega računalništva in soustanovitelj Appla, je danes na Dunaju nastopil na konferenci »We are developers«, ki letos poteka pod geslom ''ljudje programiramo prihodnost''. Množici več kot 8000 slušateljev je predstavil svoja stališča o aktualnih tematikah.

O Elonu Musku in Tesli

Elon Musk je izreden vizionar, tako kot Steve Jobs. Po tem, ko mi je nekako uspelo prepričati ženo, ki meni, da je Tesla občutno predraga, sem jo mogel po naročilu čakati še šest mesecev.  Ženo je zeblo v njej. Ker avto zaradi velikosti potrebuje tudi ogromno baterijo, je problem, da je nikjer ne morem hitro napolniti, ker je super polnilnic izredno malo. Elon Musk ima pet otrok, očitno je, da je Teslo načrtoval zase, tudi super polnilnice so le v bližini njegovega doma. V ZDA imamo na srečo Chevy Bolt električne avtomobile, ki so občutno cenejši, ni mi potrebno prenočevati na polnilnicah in lahko vozijo na dolge razdalje. In tega, poleg Mercedesa, uporabljam vsak dan. Teslo pa le občasno.

O problematični obravnavi zasebnosti na spletnem omrežju Facebook

Nikoli nisem bil preveč družaben, Facebook imam že deset let in imam že 5000 prijateljev, ki pa jih ne poznam. Da bi našel objave tistih nekaj, ki jih poznam, a z njimi nimam stika, moram pregledati tisoče in tisoče objav drugih ljudi. Ne, to ni zame. Samo ''scrolam'' in nič nimam od tega, ker se ne morem prebiti do tistega, kar me zanima. Raje živim življenje, kot pa ga razkazujem. Na mojo odločitev o neuporabi Facebooka ni vplivala skrb za zasebnost ampak to, da mi ne prinaša dodane vrednosti. Če bi vsaj določen del denarja, ki ga zaslužijo z našimi aktivnostmi, dali nazaj, bi bilo to odlično, tako pa dobimo le zanič sistem. Enako je z Googlom. Od takrat, ko je Applov koledar veliko zmogljivejši, vaše obveznosti prilagodi tudi v drugih časovnih pasovih, tudi Googlovih storitev ne uporabljam več. Zasebnost bo pa vedno in povsod problematična. 

O tehnologiji veriženja blokov- blockchainu

Blockchain je še v povojih tako, kot je bil internet v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ljudje so si takrat predstavljali vse mogoče aplikacije, ki jih danes že poznamo, ideje so dobivale ogromne investicije, a čas še ni bil pravi, in razvoj tega še ni omogočal. Ko je balonček počil, je v Silicijevi dolini ogromno ljudi ostalo brez zaposlitve in promet je bil enkrat za spremembo končno obvladljiv. Internet ni takoj ob prihodu spremenil družbe, jo je pa kasneje in enako se dogaja danes z blockchainom. Še vedno ima veliko težav, med drugim hitrost in število transakcij. Takoj, ko je bitcoin prišel, sem ga kupil, hodil na lokacije, kjer so ponujali plačilo z njim. Ideja digitalnega denarja mi je zelo všeč, komaj čakam, da mi s seboj ne bo potrebno več nositi kreditne kartice in denarja. Imam tudi nekaj ethereuma, ampak da bi gledal grafe, kako gredo gor in dol, kot tisti dnevni investitorji, to pa se mi zdi neumno. Nisem investitor. Rad počnem zabave stvari, ne pa takšnih, ki me vznemirjajo.

 | Author:

Kakšen nasvet bi danes dali mlajšemu sebi in kaj je potrebno za uspešno realizirano idejo

Ne bodite pod vplivom drugih ljudi, njihovih vrednot in tega, kako so stvari delovale v preteklosti. Če menite, da bi stvari lahko delovale drugače in bolje, sestavite skupaj delčke sestavljanke in najdite rešitev - napišite novo knjigo. Zdaj nisem dal nasveta sam sebi, ampak sem vam le povedal, kako delujem sam. Če imate nekaj radi, če bi nekaj res radi spremenili, boste zato pripravljeni trdo delati, ali ste stari 28 ali pa ne. Vedno sem bil prevelik gig, da bi imel punco, zato sem doma sestavljal čipe in testiral telefonske sisteme ipd. Dolgo časa sem delal zastonj. Če ste strastni, vam to ne bo problem. Delo do jutra, pitje coca coce … Je pa danes problem, ker vsi želijo postati uspešni podjetniki, ko sem jaz hodil na fakulteto nismo imeli predmeta programiranje ali podjetništvo. Tisti, ki smo imeli to željo, smo se učili in izdelovali prototipe sami. Danes imajo vsi fantastične podjetniške ideje, vsi vedo, kako jih izvesti, a le malo jih tudi kaj naredi. Naredite prototip, s tem boste lahko pridobili več investitorskega denarja in pokazali ljudem, zakaj je vaša rešitev tako dobra. Če želite narediti dobro podjetje, ne zadostuje le dobra inženirska rešitev. Appla nikoli ne bi bilo brez dobrega marketinga. Računalnikov takrat nihče ni imel doma, številke o prodaji osebnih računalnikov so bile porazne. Naredil sem napravo, ki je bila računalnik in igrica obenem, taka, ki sem jo tudi sam želel uporabljati. Tudi marketing si mora izdelek, ki ga trži, strastno želeti, sicer ne bo uspešen. Potrebujete tudi nekoga, ki si želi ustvariti uspešno podjetje in zaslužiti veliko denarja. Če ne bi bilo Steve Jobsa, Appla ne bi bilo, jaz nisem imel teh tendenc, morda bi kdo drug prišel mimo. Ko sva z Jobsom začela izdelovati Apple nisva imela ničesar, ne bančnega računa, ne poslovnih izkušenj, poznanstev, le znanje in zdravo pamet, da sva vedela, katere korake morava narediti, da prideva do cilja. Morate poznati postopke.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.