Šest elementov, zaradi katerih je Švica tako uspešna

Slovenija se od Švice lahko nauči razumevanja pomena, vloge podjetništva in njegove konkurenčnosti. »Vedo, da več kot bodo ustvarili, bolje bodo živeli.«
Fotografija: švica
Odpri galerijo
švica

»Zakaj smo uspešni? Ker naša tržna ekonomija deluje. Ker imamo svobodno podjetništvo, dostop do tujih trgov in smo med vodilnimi v izobraževanju in pri raziskavah,« je na 2. SBC Forumu: Švica – zgled za Slovenijo, ki danes poteka v hotelu Jama v Postojni, med drugim povedal Heinz Karrer, predsednik organizacije Economiesuisse, »glas švicarskega gospodarstva«, ki zastopa več kot sto tisoč švicarskih podjetij.
Po besedah predsednika uprave Economiesuisse, se ima Švica za svoj uspeh zahvaliti več dejavnikom, od katerih je eden ključnih konkurenčno okolje.

Šest ključnih elementov uspeha:
  • Prostotrgovinski sporazumi, ki jim omogočajo dostop do tujih trgov.
  • Dobra infrastruktura.
  • Davčna politika.
  • Izobraževanje in inovacije, ki pripomorejo k temu, da so središče za mlade znanstvenike.
  • Regulacija in pravni okvir: Gospodarstveniki, podjetniki se izpostavijo za pravo stvar, ko menijo, da je to potrebno, in izrazijo, kaj želijo. Gospodarstveniki torej ostajajo v stiku s prebivalstvom.
  • Pomembno je tudi, da zna država zadržati talente. Naj gredo talenti v tujino po novo znanje, a narediti je treba vse, da se bodo enkrat vrnili. 
Karrer zaključi: »Če bi moral izpostaviti samo eno stvar, zaslužno za uspeh Švice, je to izobraževanje, izobraževanje, izobraževanje, inovacije in izobraževanje. Švica ima povprečje 5,6 vajenca na 100 zaposlenih, v nekaterih predelih pa je ta številka še višja.«
 

Več iz rubrike