Porast mednarodnih strank in plačil, a tudi terjatev

Kaja Kovič
Foto Pixabay
Tuji kupci predstavljajo vedno večji delež posla. To pa ne pomeni, da so mednarodne stranke bolj vestne pri plačilih računov. Zamude so prav tako pogoste, obravnava poznih plačnikov tujini pa ni tako enostavno.
Po podatkih IFO Inštituta za ekonomske raziskave je mednarodno trgovanje z blagom v vsej Evropi doseglo rekordni delež, ki bo v prihodnosti vztrajno rastel,  to dejstvo lahko povezujemo z vse višjo stopnjo internacionalizacije in tudi globalizacije.

Z 39 % izdanih računov v tujino trenutno vodi Slovenija, sledita ji Danska s 25 % in Nemčija z 22 %, nato Velika Britanija z 11 % in Francija z 10 % izdanih računov v tujino. Tretjina podjetnikov ob tem napoveduje, da se bo število mednarodnih računov še povečalo, slaba desetina pa jih meni, da se bo delež mednarodnih transakcij zmanjšal.
Z več izdanimi računi v tujini pa se povečuje tudi tveganje. Zamude pri plačilih, terjatve in neplačniki se dogajajo tudi na mednarodnem parketu.

EOS KSI, eno izmed vodilnih podjetij za izterjavo dolgov v Sloveniji, je ob raziskavi o evropskih plačilnih navadah, objavilo nasvet podjetjem, naj se ob takih situacijah zanesejo tudi na strokovnjake. Sodelovanje z zunanjim izvajalcem storitev pri upravljanju mednarodnih terjatev je lahko ključnega pomena v prihodnosti, zapišejo. Strokovnjaki namreč poznajo različne pravne sisteme različnih držav in sodelujejo z lokalnimi strokovnjaki, da se podjetniki izognejo napakam v postopkih in jezikovnim oviram.

V telefonsko raziskavo je bilo vključenih 3.400 podjetij iz 17 držav. Po 200 podjetij z letnim prometom več kot pet milijonov evrov v Sloveniji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, Franciji, Belgiji, Avstriji, Švici, Romuniji, Bolgariji, Rusiji, Grčiji, na Danskem, Češkem, Hrvaškem, Madžarskem in Poljskem je odgovarjalo na vprašanja o lastnih izkušnjah s plačili, gospodarskem razvoju v svojih državah in upravljanjem terjatev. Raziskava je bila izvedena že 11. leto zapored.