Domov Ikonomija 06. September 2017.

Podjetja z visokimi pričakovanji do umetne inteligence, a vanjo ne vlagajo

Umetna inteligenca
© Pixabay
Podjetja se zavedajo, da AI prinaša konkurenčne prednosti, a je v ponudbo in delovne procese še ne vključujejo pogosto.

Razkorak med tem, kaj podjetja pričakujejo od razvoja umetne inteligence in tem, koliko vanjo v resnici vlagajo, je velik opozarja študija Boston Consulting Group.

Večina podjetji zaradi razvoja umetne inteligence ne pričakuje zmanjšane potrebe po delovni sili, ugotavlja študija izvedena med 3000 izvršnimi direktorji, vodstvenimi delavci in analitiki v 112 državah.

Več kot tri četrtine zajetih v raziskavo meni, da umetna inteligenca (AI) ustvarja konkurenčne prednosti ali nove načine poslovanja za podjetja, vendar le približno eno od petih podjetij trenutno že uporablja AI v svoji ponudbi ali procesu, in le eno od 20 podjetij v "večji meri" vključuje AI v svojo ponudbo ali procese. Manj kot 40 odstotkov vseh podjetij ima AI strategijo, in medtem ko največja podjetja - tista s 100.000 zaposlenimi ali več - najverjetneje strategijo AI imajo, je polovica nima.

Več o umetni inteligenci bomo poročali v prihodnjih izdajah tiskane edicije.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.