NTK konferenca v znamenju umetne inteligence in etike

Svet kapitala

Od 21. do 23. maja bo v Portorožu potekala največja slovensko-tehnološka konferenca.

Na 24. NT konferenci, ki je tradiconalno razdeljena na poslovni in tehnolološki del, bodo letos gostili prestižne predavatelje. Med drugim v Porotrož prihaja profesor filozofije in etike Luciano Floridi iz Univerze v Oxfordu, ki se ukvarja z vprašanji etičnosti v digitalni dobi. S tem vprašanjem se bodo udeleženci srečali tudi na okrogli mizi, ki jo bo vodila Katja Geršak (izvršna direktorica, CEP). S predstavniki vodilnih tehnoloških podjetji SAP, IBM, Siemens ter Microsoft bodo odpirali vprašanja in iskali odgovore na temo umetne inteligence.

Govora bo tudi o digitalizaciji javnega sektorja. Umetna inteligenca je skozi velika vrata vstopila v javni sektor v Evropi in drugod po svetu, kje pa smo na tem področju v Sloveniji? »V pripravi so nov vladni načrt in smernice za uporabo umetne inteligence, ki se naslanjajo na evropsko direktivo in Evropsko zavezništvo za umetno inteligenco. V vsebinskem sklopu, posvečenem javnemu sektorju, nas bo zato zanimalo, kakšna je vloga države pri uvajanju najnovejših tehnologij. Kakšen vpliv ima ta na razširjenost in uporabo najnovejših tehnologij v družbi? Koliko je naš javni sektor sploh seznanjen s priložnostmi, ki jih prinaša umetna inteligenca, in ali lahko tudi v slovenskem javnem sektorju že najdemo inovativne projekte z umetno inteligenco?« so zapisali organizatorji.

Umetna inteligenca je že desetletja v rabi tudi v medicini in v to panogo vedno znova prinaša revolucionarne nove možnosti. Kot navajajo v Microsoftu, so napredni algoritmi že danes sposobni vizualne vzorce prepoznati z do deset odstotkov večjo natančnostjo kot zdravnik, ki bi imel teoretično na voljo neomejeno količino časa; v kardiologiji, na primer, pametne 'nosljive' naprave v realnem času beležijo podatke o srčnem delovanju, zaznavajo anomalije in preventivno sprožijo poziv k ukrepanju; pri operacijah v celjski bolnišnici sodelujejo tudi robotske medicinske roke – in to je le nekaj uspešnih primerov uporabe umetne inteligence v zdravstvenem sektorju. V

»Kognitivne tehnologije in umetna inteligenca radikalno spreminjajo tudi svet sodobnih financ. Uporaba umetne inteligence v bančništvu je že močno usidrana – mobilne bančne storitve s podporo umetne inteligence, inteligentne aplikacije s personaliziranimi in ustrezno kontekstualiziranimi rešitvami. Slednje lahko uporabniku na podlagi njegovega vedenja ponudijo vpoglede in nasvete o racionalnem ravnanju z denarjem. Avtomatizirana podpora uporabnikom s pomočjo umetne inteligence v primeru, ko UI-asistent vseeno ni sposoben podati odgovora, uporabnika še vedno lahko napoti na pravi naslov. Primere avtomatizacije s podporo umetne inteligence bodo na NTK pokazali na primeru inovativne banke, obiskovalci pa se bodo seznanili z najsodobnejšimi partnerskimi rešitvami s tega področja.

Umetna inteligenca prodira tudi v energetski sektor. »Kako močno lahko oklepanje preteklosti vpliva na učinkovito uporabo v energetiki v prihodnje? Ali je kritična infrastruktura res kritična in za katere dele te infrastrukture to velja? Stremeti k trajnostnemu energetskemu gospodarstvu in k uporabi obnovljivih virov za energetiko pomeni tudi optimizacijo stroškov in iskanje načinov za prihranek energije. Umetna inteligenca, strojno učenje, uporaba modernih algoritmov in podatkovnih modelov nad velikimi količinami podatkov, ki jih ustvarja energetski sektor, bi morala prinesti pozitivne učinke. Predvsem v spremenjenih načinih dela v energetiki in dojemanja tržnih zahtev in potreb. Kako lahko vplivamo na spremembo miselnosti in dojemanja vloge akterjev v energetiki, da bi lahko učinkovito uporabili orodja, ki so že na voljo za boljše odločanje?«

Integracija tehnologij, ki temeljijo na umetni inteligenci, je kritičnega pomena tudi za obstanek in razvoj proizvodnih podjetij. V sklopu vertikale proizvodnega sektorja bodo gostili proizvodna podjetja, ki bodo iz prve roke razložila, zakaj so že začeli s transformacijo poslovnih procesov in zakaj je treba trendom slediti še hitreje kot v preteklosti.

Na NTK, ki je na Conventa Crossover Best Event Award, prejela nagrado za najboljši B2B dogodek v regiji, med drugimi prihajajo Anke Den Ouden (regionalna generalna direktorica Microsofta), Marjan Šarec (Predsednik Vlade Republike Slovenije), Sergiy Detyuk (CIO, Metinvest B. V.), dr. Nikolaos Dimitriadis (Univerza v Sheffieldu) in Joacim Damgard (COO Microsoft Central & Eastern Europe).
Več iz rubrike