Domov Ikonomija 02. Januar 2019.

Nasveti za iskalce kariernih priložnosti v letu 2019

izobraževanje šola učenje mladi fakulteta
© Reuters
Skupina Adecco s sedežem v Zürichu v Švici je največji svetovni ponudnik rešitev upravljanja s človeškimi viri, ki je za leto 2019 sestavila nekaj nasvetov za vse iskalce zaposlitve.

V letu 2018 je še bolj opazen prehod pogajalske moči od delodajalca h kandidatom. Kako naj se le-ti vedejo?

Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe

Izbira je relativno velika, podjetja pa so pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene kadre. Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo zaposlitve, saj ne moremo napovedati, koliko časa bodo še tako ugodne razmere za izbiro zaposlitve.

Svoj življenjepis objavite v spletnih bazah in izkoristite družbene medije

Tako boste zlahka dostopni delodajalcem. Družbena omrežja so lahko dobra priložnost tudi za izkušene strokovnjake – uporabljajte jih in jih izkoristite, da se predstavite.

Izkoristite prednosti osebne komunikacije

Udeležujte se dogodkov, kjer lahko mrežite in se srečate s potencialnimi delodajalci. Izrazite svojo željo po iskanju zaposlitve ljudem v svoji okolici.

Pomembno je vseživljenjsko izobraževanje

Ostanite v koraku s časom. Mnogo novih veščin in znanj različnih računalniških programov se je mogoče naučiti doma, s pomočjo lastnega računalnika.

Pri menjavi službe realno ocenite situacijo

Preverite reference podjetij, pozanimajte se, v kakšno delovno okolje prihajate, bodite radovedni o tem, kaj podjetje ponuja. Predvsem pa bodite odprti za priložnosti in vsaj poslušajte ponudbo podjetja.

Študentje začnite čim prej nabirati delovne izkušnje

Najboljši nasvet za mlade je proaktivnost. Mladi, ki vstopate na trg dela, izstopite iz povprečja in se potencialnim delodajalcem predstavite na drugačen način.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.