Mlad Nizozemec z idejo, kako na hitro očistiti oceane

Triindvajsetletni Boyan Slat se je med dopustovanjem v Grčiji domislil, kako bi lahko na hiter in učinkovit način očistili oceane odpadkov, predvsem plastike.
Fotografija: The Ocean Cleanup
Odpri galerijo
The Ocean Cleanup

Do ideje je prišel med jadranjem, ko je nedaleč od obale opazil ogromne količine odpadkov v morju. Le-ti predstavljajo grožnjo ekosistemu, zdravju, ekonomiji ter turizmu, zato je začel razmišljati, kako bi lahko to težavo rešil.

V oceanih plava več kot pet tisoč milijard kosov plastike, Slat pa bo predvidoma začel s čiščenjem že konec letošnjega leta. Fundacija Ocean Cleanup bo svoje delo začela v Veliki pacifiški coni smeti, v kateri se nahaja več kot 150 milijard ton smeti.

Triindvajsetletnik si je zamislil nekakšen glavnik, ki bo prečesal površino morja. Naredili bodo kilometer dolgo bojo, ki bo segala do štiri metre pod gladino ter nosila s seboj ogromno vrečo, ki jo bodo skozi gibanje zapolnjevale smeti. Bojo bosta po oceanu premikala dva motorja in tako neposredno vanjo zajemala smeti.

The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup

Čistilni sistem so že testirali v Severnem morju, postopek je videti varen, zapišejo na Business Insiderju. V smislu trajnostnega razvoja bodo ujeto plastiko reciklirali in tako naredili še nekaj dobrega za okolja. »Z raziskavo smo ugotovili, da v oceane kar 86 odstotkov plastike pride iz azijskih rek, zato bodo morali najti način, kako omejiti to količino in poskrbeti, da se bodo težave začele reševati že tam,« povedo iz fundacije.

Več iz rubrike

ikonomija

Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

Komentarji: