Domov Ikonomija 17. Januar 2018.

Milijoni evrov izgube zaradi napačnih napovedi

vreme
© Jože Suhadolnik
Kako pomembne so natančne napovedi v sektorju energetike, so s številkami potrdile mnoge raziskave. Predvsem na področju obnovljivih virov energije se tre zagonskih podjetij, ki zagotavljajo, da so njihove storitve najboljše.

Zanesljivost napovedi je v energetiki izjemno pomembna, pravi Remco Verzijlbergh, čigar zagonsko podjetje Whiffle je našlo tržno nišo v obnovljivih virih energije, in napoveduje izplen solarne in vetrne energije, kar je pomembno predvsem za trgovce z električno energijo za dan vnaprej. »V Evropi je vse večje zanimanje za obnovljive vire in natančne napovedi so zato izjemno pomembne za proizvajalce, ki morajo energijo prodati dan vnaprej.

Napovedi so pomembne tudi za trgovce, ker lahko načrtujejo, koliko energije bodo kupili. Povečano zanimanje za obnovljive vire energije cene te energije znižuje, sočasno pa se povečuje zanimanje za natančne vremenske napovedi,« nam je pojasnil Verzijlbergh. Za napovedovanje izkoristka satelitskih posnetkov neposredno ne uporabljajo: »Uporabljamo numerične vremenske podatke, ki jih kupujemo od Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF). Te nato vključimo v naše obstoječe numerične napovedi, s čimer izdelujemo natančne lokalne napovedi.« Zdaj jih prodajajo večinoma proizvajalcem vetrne energije za lokacije v velikosti deset krat deset kilometrov. »To lahko počnemo za katerokoli lokacijo na svetu, a zdaj največ za severno in zahodno Evropo,« razlaga. Dodaja, da tovrstna tehnologija ni poceni, posledično niso poceni niti napovedi. »A so se pokazale za koristne,« pravi.

vreme | Author: Jože Suhadolnik Jože Suhadolnik

Eles spremlja tudi napovedi o žledolomu

Da so točne vremenske napovedi za energetiko izjemno pomembne, pritrjujejo tudi v Elesu, sistemskem operaterju prenosnega omrežja. »Za našo panogo so točne vremenske napovedi izjemno pomembne, ker uporabljamo napovedane vremenske podatke za določanje prenosne zmogljivosti daljnovodov. Vremenske razmere vzdolž tras daljnovodov vplivajo na odvajanje toplote, ki nastane pri prenosu električne energije,« pravijo v Elesu. Dodajajo, da je najvplivnejši parameter veter, katerega hitrost in smer vplivata na moč konvekcijskega hlajenja.

Poleg tega so pomembna tudi opozorila o morebitnem žledu. »Ta uporabljamo za izračun minimalnih tokov, s katerimi bi preprečili oprijemanja žleda na fazne vodnike daljnovodov. Prav tako so napovedi izjemno pomembne pri napovedi porabe in proizvodnje električne energije in posledično za pokrivanje neravnovesij med proizvedeno in porabljeno električno energijo, za kar je kot sistemski operater odgovoren prav Eles,« pojasnjujejo. Podobno velja za obvladovanje vse večjega deleža obnovljivih virov električne energije, kjer je za ustrezno integracijo zelo pomembna kakovostna vremenska napoved, poudarjajo. Eles spremlja vremenske napovedi o možnosti nastanka žleda prek sistema SCALAR, v sklopu katerega je integrirana tudi radarska slika padavin, prav tako spremlja atmosferske razelektritve, povezane z nevihtami. »Uporabljamo vremenske napovedi, ki jih izdeluje Arso,« pojasnjujejo.

Antonio Busalacchi, UCAR: »Skupaj z Xcel, dobaviteljem električne energije v Koloradu, smo zgolj z naprednimi raziskavami za vetrno in solarno energijo v desetih letih podjetju prihranili več kot 50 milijonov dolarjev.«

Kar zadeva obnovljive vire, pa pri Elesu napoved proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn izdelujejo sami, »pri čemer si poleg napovedi vremena pomagamo tudi z uresničeno proizvodnjo sončne energije v preteklih dneh in meritvami v realnem času, to pa primerjamo z napovedmi drugih podjetji, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri«.

Solarna energija je v Kaliforniji že od leta 2014 najhitreje rastoča panoga in proizvajalci solarne energije so še posebno občutljivi na nenadna nihanja. Nenadna pooblačitev lahko v nekaj sekundah povzroči izgubo do 70 odstotkov proizvodne kapacitete. To je nič kaj vesela novica za dobavitelje električne energije odjemalcem, ki v tej ameriški zvezni državi prisegajo na čim več obnovljivih virov. Z natančno napovedjo se na takšen dogodek lahko pripravijo, čeprav je napovedovanje solarnega obsevanja arhetipski primer učinka metulja, kjer ima lahko že najmanjša sprememba obsežne učinke. »Operaterji v Kaliforniji potrebujejo sveže informacije, zato vsakih 15 minut na 200.000 solarnih sistemih izdelujemo napovedi. Za vsako od teh lokacij podamo napoved obsevanja s soncem,« je za Technology Review dejal Jeff Ressler, vodja skupine programske opreme za Clean Power Research, ki ponuja orodja za napovedovanje vremena za Los Angeles Department of Water and Power, Southern California Edison in projekt Salt River v Arizoni.

V igro napovedovanja vremena za obnovljive vire energije se je pred dvema letoma spustil tudi IBM, ki s pomočjo izjemno zmogljivih računalnikov ocenjuje izkupiček solarne in vetrne energije, je poročala revija Technology Review. Pri tem uporabljajo strojno učenje in napredne analizne sisteme, s čimer energetska podjetja, upravitelji elektrarn in operaterji električnih omrežij dobijo vpogled v predvideno dnevno proizvodnjo električne energije na dnevni, tedenski in tudi mesečni ravni.

vreme | Author: Jože Suhadolnik Jože Suhadolnik

Točne napovedi, milijonski prihranki

Po besedah Hendrika Hamanna iz IBM napovedi za proizvodnjo električne energije iz vetra in sonca, ki jih delajo, konkurenco v točnosti prekašajo za več kot 30 odstotkov, je povedal na konferenci o nadzoru v avstrijskem Linzu.

Remco Verzijlbergh, Whiffle: »Natančne vremenske napovedi so izjemno pomembne za proizvajalce električne energije, ki morajo energijo prodati dan vnaprej, in za trgovce, ki lahko načrtujejo, koliko energije bodo kupili.«

V tej tekmi pa je tudi konzorcij University Corporation for Atmospheric Research (UCAR). »Skupaj z Xcel, dobaviteljem električne energije v Koloradu, smo zgolj z naprednimi raziskavami za vetrno in solarno energijo v desetih letih podjetju prihranili več kot 50 milijonov dolarjev,« razlaga predsednik UCAR Antonio Busalacchi. Pojasnjuje, da je UCAR v bistvu raziskovalni center in ne napoveduje vremena: »Z raziskavami pomagamo zasebnemu sektorju,« pojasnjuje.

Kako pomembne so natančne napovedi v sektorju energetike, je s številkami potrdila tudi raziskava Nacionalnega laboratorija za obnovljive vire (NREL). Neodvisni sistemski operater v Novi Angliji v ZDA je ugotovil, da jim že 25 odstotkov bolj točne napovedi lahko na letni ravni prihranijo okoli 46,5 milijona dolarjev. »V Evropi se po nekaterih ocenah zaradi napak v napovedih za obnovljive vire energije vsako leto izgubi več milijonov evrov. V točnosti napovedi smo konkurenco prekosili za deset odstotkov,« razlaga Verzijlbergh.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.