Domov Ikonomija 20. September 2018.

Koliko brezposelnih ekonomistov je v Sloveniji?

ljudje narava
© Shutterstock
Najbrž vsakdo sanja, da bi po končani fakulteti takoj ali pa vsaj v treh mesecih dobil službo. Realnost je žal drugačna. Še pred leti smo poslušali, da je največ brezposelnih prav ekonomistov in pravnikov.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo zadnji avgustovski dan letos brezposelnih z visokošolsko izobrazbo – 1. in 2. stopnjo – na področju poslovnih in upravnih ved 1906 oseb.

Med njimi je največ brezposelenih iz menedžmenta – 403 osebe, med zadnjimi pa z 293 osebami, prednjačijo diplomirani ekonomisti (VS). Brezposelnih je bilo konec prejšnjega meseca tudi 114 diplomiranih ekonomistov in magistrov ekonomskih poslovnih ved, 165 oseb, ki so študirale javno upravo, ter 123 oseb, ki so študirale komercialo.

Brezposelnih je bilo tudi 124 diplomiranih organizatorjev menedžerjev in 99 univerzitetnih diplomiranih organizatorjev. Najmanj brezposelnih je s področja bančnega in finančnega menedžmenta (le ena oseba avgusta), magistrov evropskih poslovnih študij (2), diplomantov finančnih storitev, magistrov menedžmenta, diplomiranih poslovnih pravnikov (le po eden), magistrov marketinga in prodaje (2), magistrov menedžmenta kakovosti (2), poslovne logistike (1) in upravljanja trajnostnega razvoja (3).

Več o uspehu Ekonomske fakultete v Ljubljani preberite TUKAJ.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.