Domov Ikonomija 01. Julij 2018.

Kam na dopust in kako se najbolj elegantno vrniti?

jahta morje luksuz prestiž
© Pixabay
Čeprav ima verjetno vsak izmed nas svoj najljubši počitniški kraj in nekateri med nami že desetletja počitnikujemo na istih lokacijah, pa raziskovalci pravijo, da imajo počitnice v tujih deželah veliko pozitivnih prednosti.

Psiholog Todd B. Kashdan v Harward Business Review piše, da če gremo na dopustu iz svoje cone udobja, se izpostavimo negotovosti, raziskujemo in se učimo novih stvari, se to pokaže v večji osebnostni rasti, večji čustveni agilnosti ter večji kreativnosti. V študiji 485 ameriških popotnikov so raziskovalci ugotovili, da imajo tisti, ki so odšli v tuje dežele, boljšo neposredno pozornost, imajo več energije, bolje funkcionirajo v različnih okoljih in situacijah in se bolj primerno verbalno in neverbalno izražajo. Neka druga študija je, zanimivo, pokazala, da so bili ljudje srečnejši nekaj dni pred dopustom, ko so ga načrtovali, kot pa potem, ko so se z dopusta vrnili.

Daljši dopust napolni baterije le tistim, ki imajo radi svoje delo

Nastja Mulej, trenerka razmišljanja, meni, da obstajata dve vrsti ljudi: zavzeti in nezavzeti pri svojem delu oziroma tisti, ki so našli smisel svojega življenja v svojem delu, in tisti, ki hodijo v službo. "Prvi se uresničujejo skozi svoja dejanja in na delovnem mestu prodajajo svojo učinkovitost, drugi živijo za prosti čas in tudi na delovnem mestu prodajajo samo svoje ure. Tako gredo prvi na dopust zato, da si napolnijo baterije za nadaljnje delo, drugi pa odštevajo dni do dopusta. Prvi se zavedajo, da potrebujejo odklop in čas zase ter za družino, drugi pa vidijo v dopustu beg. In zato se prvi hitreje aklimatizirajo po daljšem dopustu, drugi pa po koncu tritedenskega dopusta že odštevajo čas do novega. Če prvi med dopustom preberejo tudi kakšno knjigo, ki jim pomaga pri urjenju veščin za službo, bodo drugi verjetno dopust porabili za vse drugo. Slednjim priporočam, da najdejo tako delo, ki jih veseli in jih napolni z energijo ter zanosom. Predlagam, naj poiščejo pogum, da spremenijo obstoječe delovno mesto in poiščejo tisto, kar je njihovo poslanstvo."

Kakšna je optimalna dolžina počitnic in kaj kaže praksa v razvitih državah, preberite v članku Adijo, se vidimo čez en mesec. 


-------------------
* Nastja Mulej je magistra komunikologije, univerzitetna diplomirana ekonomistka in univerzitetna diplomirana sociologinja. Je specialistka za uspešno reševanje težav, soočanje z izzivi, učinkovito vodenje ljudi in timsko delo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.