Domov Ikonomija 09. Julij 2018.

Kako redarji pridno polnijo mestne blagajne

redar
© Blaž Samec
Redarji v urbanih ekosistemih ne skrbijo le za red in disciplino, njihova funkcija je pomembna tudi s finančnega vidika. Vsaka kazen, ki jo prilepijo na vetrobransko steklo, pripomore, da so mestni proračuni bolj polni.

S parkiranjem v mestu je vedno križ. Najprej najti prosto parkirno mesto, ki vas ne bo stalo celega premoženja. Če niste parkirali v garažni hiši, pa potem še pogledovanje na uro, da vam ne poteče parkirnina in vas bo parkiranje še dodatno udarilo po žepu, tokrat s plačevanjem kazni.
Takšnih, ki jim je parkirnina že zdavnaj potekla ali pa se že v začetku niso pretirano obremenjevali s plačevanjem parkirnega mesta (ali sploh iskanjem prostora, kjer je parkiranje dovoljeno), je v mestih vedno veliko. Mestni redarji tako niti nimajo posebno težke naloge z iskanjem prekrškarjev, kar pa ne pomeni, da svojih nalog pogosto ne opravljajo kar nekoliko preveč vzneseno – na mestih, kjer bi z nekoliko čuta za sočloveka mirne vesti zamižali na eno oko.

V občini Novo mesto redarji letos še niso izvajali merjenja hitrosti vožnje, a ga v nadaljevanju leta načrtujejo.

Takšen primer se je pred kratkim pripetil kolegu, ko je med nalivom v šišenski zdravstveni dom peljal še ne dve leti staro hčer. Skromno parkirišče pred bolnišnico je bilo seveda kot vselej natrpano do zadnjega kotička, zasedena so bila tudi vsa okoliška javna parkirišča, vključno s tistim pred Kinom Šiška, zato je bil primoran zasilno parkirati na pločniku. Pol ure pozneje je obsijan z utripajočimi oranžnimi lučmi z vrha redarjevega avtomobila zaman prepričeval (psoval, op. p.) moža mestne postave. »Fotografiral sem že, gospod, in napisal kazen, nič ne morem storiti,« je bil naučeno suhoparen z odgovorom. Polovička 40, celotna kazen 80 evrov. Hvala lepa, si verjetno misli tisti, ki upravlja proračun Mestne občine Ljubljana. Kaznovanje občanov resda skrbi za red in disciplino, vendar je hkrati še kako donosen posel, kar je moč razbrati tudi iz zelo opaznih zneskov, ki se natečejo v občinske proračune.

redar | Author: Blaž Samec Blaž Samec

Koliko kazni plačamo

Vse mestne občine v Sloveniji imajo svoja redarstva (večina med njimi sicer skupaj z okoliškimi občinami), ki prekrškarjem izrekajo globe. In koliko se jih nabere? V Novi Gorici, srednje veliki mestni občini, ima medobčinska uprava zaposlene štiri redarje, ki so v prvih štirih mesecih letošnjega leta pri svojem delu naleteli na 720 prekrškov, od česar so 149 kršiteljev le pisno opozorili. Do 22. maja se je v občinsko blagajno iz naslova kazni nateklo nekaj več kot 15.000 evrov. Očitno bodo morali redarji precej zavihati rokave, če bodo hoteli, da se bo v proračun nabralo za 60.000 evrov, kolikor jih pričakujejo letos.

Ljubljanski mestni redar na leto izreče več kot tisoč glob.

A pozor, v Novi Gorici so po tem kriteriju izjemno skromni in očitno ne načrtujejo, da bi ravno s pobiranjem kazni rešili vse občinske težave. Načrtovanih 60.000 evrov predstavlja le 0,16 odstotka občinskega proračuna, lani pa so s pobranimi 36.000 evri kazni pokrili zgolj 0,12 odstotka proračuna.
Podobno skromni so tudi v Novem mestu in Slovenj Gradcu, v vseh drugih mestnih občinah pa redarstva poskrbijo za nekajkrat večji delež proračuna. Na primer občina Ptuj je lani prekrškarjem pobrala nekaj več kot 98.000 evrov, kar predstavlja 0,3 odstotka proračuna, nekoliko večji delež, 0,4 odstotka, je na ta način zbrala Mestna občina Maribor, ki so ji prekrškarji nakazali 393.000 evrov.

 | Author:

Ljubljana pobere več kot vsi drugi skupaj

Verjetno ni presenečenje, da Ljubljana z redarskimi ukrepi zbere več sredstev kot katerakoli druga mestna občina v Sloveniji. Ne le to – zbere tudi več kot vse druge mestne občine skupaj! Lani je tako v občinsko blagajno kapnilo več kot 3,7 milijona evrov, kar ni le absolutno gledano največji znesek v mestnih občinah, pač pa tudi proporcionalno kot delež proračuna – omenjeni milijoni so namreč predstavljali 1,1 odstotka lanskega proračuna MOL. Takšnega deleža ni lani uspelo doseči nobeni drugi mestni občini, še najbolj se je približala občina Kranj, ki je s 447.000 evri tako pokrila 0,91 odstotka proračuna. Toda Ljubljana s 3,7 milijona evrov ni podirala kakšnih lastnih rekordov, saj je v preteklosti s globami zbrala še več, na primer v letu 2014 kar 4,3 milijona evrov in tako pokrila kar okrog poldrugi odstotek mestnega proračuna.

redar kazen parkiranje | Author: Uroš Hočevar Uroš Hočevar

V Kranju zelo podjetno

Vse mestne občine nimajo enako organiziranih redarstev, večina pri tem sodeluje tudi z okoliškimi občinami (na primer v občini Ptuj deluje Medobčinsko redarstvo, ki svoje naloge opravlja še na področju 18 občin).
Močno se razlikujejo tudi po tem, katere vidike prometa nadzorujejo in kako opremijo svoje redarje, in po tem, koliko kazni redarji spišejo. Medtem ko na primer v Velenju in na Ptuju vsak od njih v povprečju na leto izda le kakšnih 250 kazni, v Kopru okrog 600, pa jih ljubljanski redarji spišejo okrog tisoč vsak, v Murski Soboti pa še kakšnih sto več.

6 milijonov evrov so lani zbrale mestne občine z globami, ki so jih izrekli redarji.

Pri tem občinske službe poudarjajo, da redarstva niso namenjena polnjenju proračunov, pač pa ureditvi razmer v mestu, zato njihova prioriteta ni pisanje plačilnih nalogov. V koprski občini tako izpostavljajo podatek, da njihovi redarji nikakor ne iščejo le priložnosti za pobiranje kazni, pač pa je njihova naloga nadzirati in vzgajati voznike, tako občane kot tudi obiskovalce, da spoštujejo občinske odloke in veljavne cestnoprometne predpise. Njihovo delovanje je tako bolj usmerjeno k opozarjanju na nepravilnosti kot sankcioniranju in tako izrečejo bistveno več opozoril kot kazni.
V skoraj vseh občinah je najpogostejša kazen, ki jo redarji napišejo, tista za napačno parkiranje, za katero znaša kazen 40 evrov, le v Velenju in Kranju redarji z manj spisanih kazni zberejo več denarja, saj so edina mestna občina, pri kateri je najpogostejša kazen za prekoračitev dovoljene hitrosti, za kar je zagrožena tudi opazno višja globa – 250 evrov (prekoračitve hitrosti vožnje v naselju od 11 do 20 km/h, kar v praksi pomeni hitrost vožnje v naselju med 66 in 75 km/h, tam, kjer velja omejitev 50 km/h). Tako v mestni račun naberejo kar zajeten znesek, v letu 2010 je ta v Kranju presegel celo pol milijona evrov.

Mudi se nam domov

V vseh mestnih občinah poskušajo svoje redarje usmerjati na najbolj kritična območja, še posebej v samo središče mesta ter v bližino vrtcev in šol, prav tako se odzivajo tudi na pobude posameznih krajanov in skupnosti, kadar ti opozarjajo na posebej moteče ali pogoste kršitve v njihovi okolici. S pisanjem kazni za napačno parkiranje imajo tako ves teden dovolj dela, tudi z lovljenjem prehitrih voznikov v tistih občinah, kjer je tudi to v pristojnosti redarske službe, a pri tem pravijo, da se kazni najhitreje nabirajo v petek popoldne, ko se nam očitno še posebej mudi z dela domov in naprej na oddih.
V številnih občinah, ki zajemajo tudi precejšen del manj urbanega okolja, se spomladi in poleti močno osredotočajo na čistočo cest, saj nanos zemlje in blata z delovnimi stroji (na primer v času oranja, setve, žetve …) lahko precej zmanjša prometno varnost. V občini Koper se v zadnjem času občinsko redarstvo veliko ukvarja z nadzorom urejanja tovornega prometa, ki vsakodnevno vstopa v Luko Koper in povzroča veliko nejevolje med občani.

denar | Author: Reuters Reuters

Kako pridno plačujemo

Če nas že doleti kazen mestnega redarstva, imamo možnost, da v osmih dneh plačamo polovičko, in to očitno deluje kot dobra spodbuda, saj v večini mestnih občin opažajo hitro plačevanje kazni večine prekrškarjev, v občini Maribor je bila na primer lani v več kot osemdeset odstotkih primerov kazen poravnana v tem času. Večina plača torej v osmih dneh po prejemu obvestila ali pa v osmih dneh po prejemu plačilnega naloga, le malo pa je takšnih, ki bi zamudili plačilo polovičke, nato pa v roku tridesetih dni poravnali kazen v celoti. Večina tistih, ki kazni ne plača takoj, se pritoži ali pa preprosto ne plača in čaka, da redarstvo postopek pelje naprej v izterjavo globe.

Pa v prihodnje?

Večina mestnih občin v letošnjem letu načrtuje večje prihodke od glob, kakor jih je zabeležila lani. Žal je kršiteljev vedno toliko, da pisanje velikega števila kazni sploh ne predstavlja težave. Vsekakor je smiselno, da upoštevate pravila, čeprav mestnim oblastem morda ne verjamete, da je redarstvo namenjeno še čemu drugemu kot inkasantstvu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.