Izjemen prispevek odprtih podatkov v času epidemije

Slovenija je glede aktivnosti na področju odprtih podatkov med vodilnimi državami na svetu; veliko zanimivih projektov nastalo tudi v času epidemije.
Fotografija: Strokovnjaki in država jasno poudarjajo pomembnost in uporabnost odprtih podatkov v gospodarstvu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Strokovnjaki in država jasno poudarjajo pomembnost in uporabnost odprtih podatkov v gospodarstvu. FOTO: Reuters

Pri delu javnega sektorja nenehno nastajajo informacije, evidence in zbirke, vse pa so brezplačno dostopne za javnost. Gre za t.i. odprte podatke, na podlagi katerih se veča transparentno delovanje države, uporabljajo pa se tudi za oblikovanje rešitev podjetij in razumevanje delovanja populacije.



Odprti podatki igrajo pomembno vlogo pri zagonu in razvoju gospodarstva, oblikuje pa se že podatkovna ekonomija.Ta je obenem globalen trend in dobiva prepoznavno vlogo tudi pri spodbujanju podjetništva. Pomembnost odprtih podatkov je še dodatno izpostavila konferenca, ki sta jo v tem tednu organizirala Tehnološki park Ljubljana in Ministrstvo za javno upravo. Odprte podatke lahko uporablja cel spekter prebivalstva, med drugim, gospodarstveniki, razvijalci aplikacij, analitiki in drugi.
 

Na konferenci je bilo slišati poziv k čim večji uporabi odprtih podatkov za izdelavo aplikacij, ki bodo državljanom in podjetjem zagotavljale dobro digitalno storitev. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Na konferenci je bilo slišati poziv k čim večji uporabi odprtih podatkov za izdelavo aplikacij, ki bodo državljanom in podjetjem zagotavljale dobro digitalno storitev. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Uspešno sodelovanje med zasebnim in javnim sektorjem


Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na konferenci izpostavil uspešnost Slovenije pri izrabi odprtih podatkov. Poudaril je še, da je Slovenija po indeksu OECD OURData glede aktivnosti na področju odprtih podatkov med vodilnimi državami na svetu. Minister je še dodal, da si želi, da Slovenija postane primer najboljše prakse - z namenom čim večje uporabe odprtih podatkov za izdelavo aplikacij, ki bodo državljanom in podjetjem zagotavljale dobro digitalno storitev.

Konference so se udeležili tudi direktor Tehnološkega parka Ljubljana Jernej Pintar, podpredsednik GZS in predsednik Slovenske digitalne koalicij Igor Zorko, sodelovali pa so tudi ostali strokovnjaki iz sorodnega področja. Ministrstvo za javno upravo je v sporočilu za javnost zapisalo, da bodo prisotni strokovnjaki skozi diskusijo in predstavitve predstavili projekte, stanje in povezali deležnike slovenskega ekosistema odprtih podatkov. Spoznal se bo pomen odprtega inoviranja, podatkovne ekonomije in prenosa uporabe odprtih podatkov v podjetništvo in industrijo ter doprinos k izobraževanju in opolnomočenju vseh zainteresiranih deležnikov ekosistema odprtih podatkov.

V Sloveniji že deluje portal OPSI, ki predstavlja enotno nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor.

Predstavitev odprtih podatkov:

Več iz rubrike