Domov Ikonomija 17. Maj 2017.

EU: cilj je vsaj prepoloviti 88 milijonov ton odpadne hrane

kava hrana
© Pexels
Evropski parlament je prejel resolucijo, s katero se zavzema za prepolovitev količin odpadne hrane v EU do leta 2030 z ukrepi, kot so odprava ovir za darovanje hrane v dobrodelne namene in jasnejše opredelitve oznak "uporabno najmanj do" in "rok uporabnosti" na živilih.

Poslanci države članice pozivajo, naj sprejmejo ukrepe za uresničitev cilja glede zmanjšanja živilskih odpadkov za 30 odstotkov do leta 2025 in za 50 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z referenčnim leta 2014.

Oznake, ki zmedejo kupce

V resoluciji navajajo, da bi morali pristojni nacionalni organi in ostali deležniki potrošnikom pojasniti razliko med oznakama "uporabno najmanj do" in "rok uporabnosti" na živilih, saj je hrana užitna tudi še po minimalnem roku trajanja.

Resolucija tudi poziva Evropsko komisijo, naj predlaga spremembo direktive o davku na dodano vrednost, ki bi izrecno opredelila oprostitev plačila davka za darovanje hrane v dobrodelne namene. Sklad za evropsko pomoč najbolj ogroženim olajšuje darovanje hrane, saj med drugim financira infrastrukturo za shranjevanje in prevoz darovane hrane, vendar pa države članice tega sklada ne uporabljajo dovolj, ugotavljajo.

Količina zavržene hrane

Ocene kažejo, da se v EU letno zavrže 88 milijonov ton hrane ali 173 kg na prebivalca. Predelava in odlaganje teh odpadkov ustvari 170 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida in porabi 261 milijonov ton goriva.

igor šoltes | Author: Leon Vidic Leon Vidic

Igor Šoltes vidi rešitev v lokalno pridelani hrani

V razpravi je evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) dejal, da je nevzdržno, da EU letno ustvari 88 milijonov ton zavržene hrane, medtem ko si 55 milijonov Evropejcev niti vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka.

Dodal je, da bi tudi javni sektor lahko z boljšim načrtovanjem porabil in odvrgel manj zavržene hrane. "Čas je, da za najbolj ranljive skupine, ki so vključene v šole, vrtce, bolnišnice in domove za ostarele, naročanje hrane izvzamemo iz sistema javnih naročil, saj bo to omogočilo dostop do zares lokalno pridelane hrane, predvsem pa se bomo izognili tudi zavrženi hrani, ki je v 21. stoletju nedopustna," je povedal.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.