Domov Ikonomija 05. Julij 2018.

Zakaj si ne bi delili tudi poslovnih prostorov, strojev, opreme, skladišč ...

žerjav krožno gospodarstvo delo stroji delavci gradbeništvo
© Reuters
Nizozemsko podjetje Floow2 je s platformo ustanovilo prvo mednarodno tržišče za podjetja. Ta si lahko izmenjujejo opremo, delovno silo, poslovne prostore. Ta segment industrije je po besedah ustanovitelja Floow2 Kima Tjoe vreden veliko več kot Facebook. Priložnost so prvi izkoristili gradbeni sektor in bolnišnice.

Zakaj bi plačevali več, če lahko s klikom najamete cenejše stanovanje ali storitev od neznanca? Takšna miselnost se skriva za vrsto storitev, ki posameznikom omogočajo deljenje avtomobila, nastanitve, kolesa, gospodinjskih aparatov ... Množici se je že pred sedmimi leti pridružilo tudi podjetje Floow2, ki omogoča delitev sredstev med podjetji: opreme, strojev, delovne sile, skladišč, poslovnih prostorov … Zakaj? Ker imamo vsega preveč: preveč poslovnih prostorov, preveč opreme, ki ni v vsakodnevni uporabi, preveč strojev, ki pogosto nimajo dela, delavcev, ki jih odpuščamo, namesto da bi si jih delili ... Delitvena ekonomija, ki počasi prehaja v DNK podjetij, je vitalnega pomena tudi za krožno gospodarstvo, saj omogoča učinkovito izrabo virov, pravi Kim Tjoa, soustanovitelj podjetja Floow2.

fizično delo varjenje | Author: Pexels Pexels

Neizkoriščene priložnosti

Floow2 je zaživel že leta 2012. »Videli smo, da je na področju poslovanja ogromno priložnosti znotraj ekonomije delitve. Ustanovili smo prvo mednarodno 'tržnico' za podjetja, ki si lahko delijo neizkoriščene zmogljivosti: poslovno opremo, skladišča, delovno silo, orodje in stroje – bagre, žerjave, tovornjake … pravzaprav vso opremo, v katero je vlagalo podjetje. Omogočamo tudi deljenje odpadnih materialov – odpadek nekega podjetja je surovina nekoga drugega, s čimer zapremo krog odpadkov,« nam je ob robu konference o krožnem gospodarstvu v Kostanjevici na Krki pojasnil Tjoa.

Delitvena ekonomija ima družbene, finančne in ekološke prednosti. Dobra je. To je nov model zaslužka z začasnim oddajanjem neizkoriščenih kapacitet.

Krožno gospodarstvo si prizadeva za učinkovito rabo virov in ekonomija delitve je eden izmed treh stebrov krožnega gospodarstva. »Delitvena ekonomija podjetjem omogoča bolj učinkovito rabo virov, sočasno pa si lahko potrebno opremo tudi izposodijo,« Tjoa razlaga koncept, ki je spodbudil nastanek Floow2.
Floow2 dobiček kuje s pomočjo mesečne naročnine, ki jo plača podjetje, ki hoče oglaševati na platformi: »Tako dobijo pravice, da neomejeno oglašujejo razpoložljive kapacitete. Vsi dogovori se sklenejo med partnerji – 'business to business' (b2b), to pomeni, da sami določajo cene za delitev resursov. Pogodbe pa lahko sklepajo tudi zunaj platforme, tega ne moremo prepovedati, pa tudi naš namen to ni.«

delo delavec | Author: Pixabay Pixabay

Deljenje opreme …

Na platformi Floow2 je do danes registriranih 15.000 podjetij iz Nizozemske, od koder prihaja podjetje Floow2, ter iz Belgije, Avstralije, Kitajske. »Po sedmih letih postajamo prepoznavni,« razlaga Tjoa, ki je po poklicu pravnik.

Kim Tjoa: Ekonomija delitve ponuja priložnosti. Ustanovili smo prvo mednarodno 'tržnico' za podjetja, ki si lahko delijo neizkoriščene zmogljivosti: poslovno opremo, skladišča, delovno silo, orodje in stroje – bagre, žerjave, tovornjake ...

Prvi sektor, ki se je navdušil nad platformo, je bil zdravstveni: »Bolnišnice in zdravstveni domovi našo platformo navdušeno uporabljajo interno. Tudi velike korporacije in poslovna združenja so že spoznala prednosti tovrstnega sodelovanja. Tako si lahko izmenjujejo neizkoriščene kapacitete, tudi med samimi oddelki večjih družb.«
Pred dobrim tednom so oznanili tudi sklenjen posel s flamskim združenjem gradbenih podjetij in gradbenim velikanom Besix. »Podpisali so dogovor o zelenih naročilih. To pomeni, da si bodo Besix in druga gradbena podjetja v Belgiji prek platforme delila gradbeni material. To je velik projekt in tudi prvi, ki nas navdaja z upanjem, da je trg zrel za tovrstno poslovanje,« navdušeno pripoveduje Tjoa. Primer ilustrira s podjetjem, ki ima na razpolago ogromno strojev, ti pa zaradi premajhnega števila naročil večino časa počivajo. Zakaj bi ti dragi stroji stali? Zakaj jih ne bi posodili podjetju, ki jih potrebuje, in med stagnacijo vsaj nekaj zaslužili, sprašuje Tjoa. »Da bi podjetje dejansko sodelovalo, je treba spremeniti psihologijo poslovanja. Zakaj bi pomagali konkurentu? Zato, ker je treba delati skupaj,« je prepričan.

… in delovne sile

Podjetja lahko prek platforme izmenjujejo tudi delovno silo. Zakaj bi si nekdo to želel, se sprašujete. »Velika podjetja imajo ogromno zaposlenih. In ne moremo trditi, da je vsakdo stoodstotno zaposlen. Podjetje, ki v nekem trenutku nima veliko dela, bi moralo ljudi odpustiti. A mu tega ni treba storiti. Delavce lahko preprosto posodi podjetju, ki potrebuje določen kader. To pomeni, da lahko nekaj ur oseba isto delo opravlja v drugem podjetju, stroške plače pa si razdelita obe podjetji. To je neke vrste princip zaposlitvene agencije,« razlaga sogovornik. Bolnišnice platformo izkoriščajo za nadomeščanje manjkajočega osebja bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi poškodbe, razlaga. Ampak koncept delitvene ekonomije je relativno nov, nanj se bomo še morali navaditi, pravi. Je pa prepričan, da bo novi model povsem spremenil način dela, kot ga poznamo.


Kako postati prvak v krožnem gospodarstvu?Pragmatičnost se v Aziji obrestuje …

Slovenskega podjetja na platformi Floow2 še ni. Tudi avstrijskega ali nemškega ne, razlaga Tjoa. »Gre za drugačno poslovno kulturo. Države Beneluxa so moderne, inovativne, kar se kaže tudi v poslovni miselnosti. V Nemčiji je poslovno okolje bolj tradicionalno, enako v Srednji in Vzhodni Evropi. Morda pa se bo našel nekdo, ki bo želel naš poslovni model predstaviti tudi v tem delu sveta in postal naš poslovni partner.«
Se pa nad tovrstnim modelom navdušujejo Azijci. Tjoa, ki je sicer po rodu pol Kitajec, pravi, da so na severu Kitajske že našli poslovnega partnerja: »Z določenimi podjetji se že pogovarjamo o krožnem gospodarstvu, predvsem mladi so navdušeni nad idejo. Verjamem, da bo to na Kitajskem zaživelo. Veste, Kitajci so zelo praktični. Ko ugotovijo, da je nekaj smiselno in praktično, to posvojijo. Druga prednost je, da kitajska vlada finančno spodbuja inovativne trajnostne zelene rešitve. Kitajska vlada želi zeleno gospodarstvo in ekonomija delitve je pri tem izjemno pomembna.«

… a večina sveta za preskok še ni zrela

Večina podjetij sicer še ne vidi vseh prednosti tovrstne platforme, potreben je namreč drugačen pogled na gospodarstvo. »Cilj krožnega gospodarstva je spremeniti obnašanje, preference, miselnost. Ko podjetja in posamezniki posvojijo nove vrednote, ki so skladne z ekonomijo delitve, se stvari spremenijo,« je prepričan Tjoa.
V nasprotju z Uberjem, Airbnbjem in drugimi primeri delitvene ekonomije, ki jo poskušajo regulirati po pravni poti, se Floow2 ne sooča s preprekami. Tjoa bi, če bi bil lastnik Uberja, ki je neposredna konkurenca taksistom, ravnal drugače: »Imel bi drugačno strategijo, ne bi si prizadeval za ameriški model hitrega zaslužka. Američani delujejo po že zastareli metodi šokiranja.« Tudi Airbnb želijo danes vsi regulirati, s čimer se Tjoa, ki je v biti libertarec, ne strinja: »Ne regulirajte delitvene ekonomije. To je kot bumerang in lahko vrne udarec. Delitvena ekonomija ima družbene, finančne in ekološke prednosti. Dobra je. To je nov model zaslužka z začasnim oddajanjem neizkoriščenih kapacitet.«

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.