Domov Ikonomija 07. Maj 2018.

ABC-jev hackathon postregel z navdihujočimi rešitvami za prihodnost mobilnosti

© arhiv podjetja
V sklopu največje evropske prometne prireditve TEN-T Days 2018, ki je koncem aprila potekala v Ljubljani je tudi ABC pospeševalnik organiziral 2-dnevni hackathon, na katerem je sodelovalo kar 60 udeležencev, iskali pa so odgovor na vprašanje, kako bo videti mobilnost v Ljubljani leta 2030.

Ker je avtomobilska industrija ena najbolj inovativnih industrij, je v njej tudi neomejeno priložnosti za zagonska podjetja oz start-upe, je bilo med drugim slišati na prireditvi TEN-T Days 2018, kjer je tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc dejala, da si ne predstavlja prihodnosti brez močne start-up skupnosti.

»Ko že govorimo o mobilnosti v letu 2030, lahko razmislite le o tem, kako daleč želite iti,« pa je izpostavila izvršna direktorica in soustanoviteljica ABC pospeševalnika Urška Jež in pojasnila, da je imelo 12 ekip s 60 udeleženci, ki so iskale inovativne rešitve na področju mobilnosti prihodnosti za prestolnico, za izziv še bolj popularizirati kolesarjenje, zagotoviti zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, povečati prometno varnost in okrepiti rabo sredstev javnega prevoza.

Zmagale so najbolj domiselne in obenem tudi uresničljive rešitve, do katerih so prišle ekipe, ki so med drugim žiriji predstavile vizijo prevažanja z droni ter večje izkoriščenosti zraka, torej preusmeritve dela prometa tudi v 'tretjo dimenzijo', pa možnost uporabe električnih koles, katerih polnilne postaje so varno spravljene pod zemljo. Raba avtonomnih vozil, tudi mini avtobusov, je bila domala samoumevna, še nekoliko zanimivejše pa so zvenele ideje z bioničnimi in solarnimi cestami.

Zmagale solarne ceste, avtonomen prevoz lokalne hrane in skupek sofisticiranih prometnih rešitev

In prav slednje so bile zmagovalna rešitev drugouvrščene ekipe 'Solar Roadways', ki je dejala, da bi z dano rešitvijo Ljubljana postavila nove standarde v svetu inovacij »V letu 2030 bo avtonomnost v mobilnosti nekaj običajnega, prav tako bo samoumevna elektromobilnost, vse naprave pa bodo vključene v internet stvari. Pa vendar je današnja infrastruktura nezadostno izkoriščena,« so dejali v ekipi, ki bo poskušala s svojo idejo prepričati tudi predstavnike EU.

Prvouvrščena ekipa 'MobiLjty', ki je žiriji predstavila prometni sistem, ki bo temeljil na avtonomnih vozilih, predvsem tudi za prevažanje lokalne hrane, visoko učinkovita prevozna sredstva pa se bodo medsebojno smotrno povezovala, pa s podobnim sistemom že uresničuje svojo start-up idejo, in sicer s spletno platformo Soplaya, s katero že povezuje vodje restavracij z lokalnimi pridelovalci hrane.

Tretjeuvrščena ekipa 'TripleZero', ki je svojo rešitev naslonila na kombinacijo koles, električnih vozil in vakuumsko magnetno podzemno železnico, je prejela nagrado družbe AV Living Lab v višini 2.000 evrov, prvi dve ekipi pa sta prejeli 3.000 in 4.000 evrov, ki sta jih namenili družbi BTC in Petrol, kot glavni sponzor.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.