Domov Finance 21. December 2017.

Zbogom, leto 2017, dobrodošlo leto 2018

luksuz
© Pixabay
December je čas za rezime preteklega leta, a hkrati priložnost za oris pričakovanj od prihajajočega leta. Upravljavce naložb prelom koledarskega leta vrne nazaj v šolske klopi, v trenutek, ko profesorji objavijo ocene izpitov, kar je podobno ocenjevanju pravilnosti naložbenih priporočil z začetka leta.

Leto 2017 je bilo za evrske vlagatelje več kot solidno leto, lahko bi mu rekli »učbeniško« leto. Delnice na razvitih trgih so do prejšnjega petka v povprečju pridobile dobrih osem odstotkov, od tega japonske in evropske okoli deset, medtem ko so ameriške delnice zrasle za okoli sedem odstotkov (kljub več kot desetodstotnemu padcu ameriškega dolarja v primerjavi z evrom). Najdonosnejše so bile v omenjenem obdobju delnice trgov v razvoju s 16-odstotno rastjo (vse merjeno v evrih z vključenimi dividendami).

 | Author:

Tudi obveznice so vlagateljem ponudile pozitivno donosnost, najvišjo obveznice zunaj bonitetnega razreda (gre za evrske obveznice), kar šestodstotno. Med sektorji je prednjačila informacijska tehnologija s skoraj 25-odstotno donosnostjo, na spodnji strani palete donosnosti sektorjev pa sta bila sektorja energija in telekomunikacije z okoli desetodstotnim padcem vrednosti. V družbi smo za leto 2017 priporočali večjo naklonjenost delnicam, največji potencial pa smo videli v regiji trgov v razvoju. Uspešno smo identificirali tudi nadaljnjo rast segmenta visoko tveganih obveznic, medtem ko smo pri ocenjevanju sektorja informacijske tehnologije ostali nekoliko konservativnejši. In kako vidimo leto 2018?

wall street denar borza | Author: Pixabay Pixabay

Naj najprej svoje razmišljanje utemeljimo s sprejetimi predpostavkami. Prvič, v letu, ki je pred nami, pričakujemo nadaljevanje ekspanzije razvitih in razvijajočih se ekonomij. Kot kažejo mednarodne institucije, bo gospodarska rast najvišja na trgih v razvoju, sami pa opažamo največji gospodarski napredek na stari celini. Tukajšnja klima med gospodarstveniki in potrošniki je na rekordnih ravneh, dinamika rasti realnih komponent (kot npr. industrijske proizvodnje, novih naročil ...) pa se zadnja četrtletja vidno krepi. Ne nazadnje na visoko konjunkturo kažejo tudi podatki o rasti BDP. Gospodarstvo EU je v tretjem letošnjem četrtletju zraslo za kar 2,6 odstotka, pri čemer je 2,8-odstotno rast dosegla Nemčija, na povsem skrajnem koncu pa najdemo Romunijo s kar 8,6-odstotno letno rastjo. Drugič, poslovanje podjetij se je leta 2017 močno okrepilo, preobrat v poslovanju je uspelo doseči predvsem energetskim in surovinskim podjetjem. V tem trenutku ne vidimo razloga, da bi se poslovanje podjetij leta 2018 bistveno poslabšalo. Tretjič, vrednotenja na kapitalskih trgih ostajajo (tako kot konec lanskega leta) na visokih ravneh, s čimer puščajo malo prostora za kakršnakoli razočaranja. Četrta predpostavka je povezana z vedenjsko perspektivo kapitalskih trgov in podpira argument, da bodo vrednotenja ostala tudi v bližnji prihodnosti na obstoječih ravneh. Spodbudna klima in rastoči kapitalski trgi krepijo optimizem vlagateljev, s tem pa njihovo naklonjenost tveganju. Ponekod (npr. pri kriptovalutah) je ta naklonjenost že prestopila zdrave meje, na konvencionalnih kapitalskih trgih (delnic in obveznic) pa splošne evforije še ne opažamo.

 | Author:

Skladno z napisanim bomo leta 2018 ohranili naklonjenost delnicam, vedoč, da moramo brzdati svoje apetite. Med regijami najbolj preferiramo Evropo, vlagatelji pa naj nikar ne zanemarijo trgov v razvoju. V obdobju vsesplošnega okrevanja ti trgi ponujajo privlačen potencial zvečanja pričakovane donosnosti premoženja.

 

mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.