Vlada potrdila proračunski razrez

Blaginja in stabilnost sta vodili pri pripravi proračuna, ob nujnem upoštevanju fiskalnega pravila.
Fotografija: Koalicija je sicer že pred tem dorekla, da bosta prioriteti v prihodnjih dveh letih zdravstveni in pokojninski sistem. Na fotografiji Andrej Bertoncelj. Foto: Blaž Samec
Odpri galerijo
Koalicija je sicer že pred tem dorekla, da bosta prioriteti v prihodnjih dveh letih zdravstveni in pokojninski sistem. Na fotografiji Andrej Bertoncelj. Foto: Blaž Samec

Vlada je danes potrdila razrez proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021 v okviru že prej zakoličene zgornje meje dovoljenih odhodkov. Ta je za prihodnje leto določena pri 10,450 milijarde evrov, za 2021 pa pri 10,455 milijarde evrov.

Blaginja in stabilnost sta vodili pri pripravi proračuna, ob nujnem upoštevanju fiskalnega pravila, so ob tem prek Twitterja zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.



Že v napovedi današnje seje vlade so v uradu navedli, da gre za najvišjo raven izdatkov v zgodovini Slovenije, kar naj bi vladi omogočilo zasledovanje napredka na prioritetnih področjih, hkrati pa tudi srednjeročne uravnoteženosti proračuna.

Koalicija je sicer že pred tem dorekla, da bosta prioriteti v prihodnjih dveh letih zdravstveni in pokojninski sistem, a po današnjem sestanku koalicije pred sejo vlade iz izjav predstavnikov koalicijskih strank ni velo veliko zadovoljstva s predvidenim proračunskim razrezom. Kljub rekordno visokemu proračunu v koaliciji namreč ocenjujejo, da bo posameznim ministrstvom pripadlo premalo sredstev.

Vlada je tako danes za posamezne posredne in neposredne proračunske uporabnike postavila najvišjo dovoljeno porabo, ti pa bodo zdaj imeli nekaj tednov časa, da pripravijo svoje finančne načrte. O njih bodo nato tekla usklajevanja s finančnim ministrstvom, nato pa bo vlada potrdila končni predlog proračuna.

Postopek se bo nato nadaljeval v DZ, kjer na proračunske dokumente vsako leto čakajo najpozneje do 1. oktobra.

Več iz rubrike