Domov Finance 21. September 2017.

Umar zvišal napoved letošnje gospodarske rasti na 4,4 odstotka

trgovina center nakupovalni center
© Pexels
Prihodnje leto bo po napovedi rast BDP 3,9-odstotna. Rast bodo poganjali izvoz, bruto investicije in potrošnja.

Slovenija bo letos dosegla 4,4-odstotno gospodarsko rast, napoveduje Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v jesenski napovedi gospodarskih gibanj.

Napoved letošnje rasti BDP so tako zvišali za 0,8 odstotne točke. Umar je napoved rasti za prihodnje leto zvišal s 3,2 na 3,9 odstotka, za leto 2019 pa z 2,6 na 3,2 odstotka. 

»Po pospešku gospodarske aktivnosti v letošnjem letu tudi v 2018 pričakujemo nadaljevanje visokih stopenj rasti,« je napoved povzel Boštjan Vasle, direktor Umarja.

Visoka rast izvoza

Ključna razloga letošnje pospešitve rasti sta visoka rast izvoza in vpliv dinamike državnih investicij. V prihodnjih letih bodo na gospodarsko rast postopoma vedno bolj vplivali demografski dejavniki, ki se bodo odrazili predvsem v nižji rasti zaposlenosti in posledično razpoložljivega dohodka ter zasebne potrošnje, pravijo na Umarju.

Rast BDP bo še naprej poganjal izvoz, ki naj bi letos zrasel za 8,8 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa za 7,5 oziroma 6,1 odstotka. Čeprav bo rast uvoza na drugi strani za malo presegla rast izvoza, bo prispevek zunanje trgovine k rasti pozitiven.

Pospešeno rast izvoza spodbuja okrepljena rast tujega povpraševanja ob izboljšanju gospodarskih razmer v večini glavnih trgovinskih partneric. Hkrati s tem se je občutno izboljšala tudi izvozna učinkovitost, ki se sicer povečuje že od leta 2011. Rast izvoza bo ostala visoka tudi v prihodnjem letu, ko pričakujemo podobno rast tujega povpraševanja kot letos in tudi nadaljnje izboljševanje izvozne učinkovitosti, dodajajo.

Okrepitev investicij

Prav tako se bodo krepile bruto investicije, in sicer se bodo po lanskem 3,6-odstotnem padcu povečale predvidoma za devet odstotkov, prihodnje leto za osem odstotkov in v 2019 za sedem odstotkov.

Rast povpraševanja in ugodni pogoji za investiranje (visoki dobički, nizke obrestne mere) bodo podpirali rast investicij v opremo in stroje, ob oživljanju trga nepremičnin pričakujemo tudi rast stanovanjskih investicij, pojasnjujejo na Umarju.

Po lanskem občutnem znižanju, povezanim s prehodom na novo evropsko finančno perspektivo, se bo letos ustavilo padanje državnih investicij, kar se bo odrazilo v znatni okrepitvi skupnih investicij v 2017. V vseh treh letih se bo nadaljevala tudi sicer skromna rast državne potrošnje. Državna potrošnja bo po lanski 2,5-odstotni rasti letos rasla za 1,1 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa za 0,9 odstotka.

Še naprej bo rasla tudi zasebna potrošnja, čeprav bo rast nižja od lanske, ko je dosegla 4,2 odstotka. Umar za letos napoveduje 3,3-odstotno rast, nato pa se bo v prihodnjih dveh letih nadalje umirila na treh oziroma 2,3 odstotka.

Število zaposlenih se bo letos po napovedi Umarja povečalo za 2,7 odstotka. Število registriranih brezposelnih bo padlo pod 90.000.

Višja napoved rasti

Umar je sicer marca v svoji spomladanski napovedi napovedal, da se bo slovenski BDP povečal za 3,6, zaposlenost pa za dva odstotka. 

Vlada bo na podlagi nove napovedi pripravila rebalans letošnjega državnega proračuna in predloge proračunov za prihodnji dve leti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.