Domov Finance 03. Maj 2018.

Težko pričakovani rezultati poslovanja

borza
© Reuters
Za nami je še en teden objav rezultatov poslovanja ameriških podjetij v prvem letošnjem četrtletju. V času pisanja prispevka so sicer od pomembnejših podjetij znani le rezultati poslovanja največjih ameriških bank. Rastoče obrestne mere, vrnitev volatilnosti in nova davčna zakonodaja so poskrbele za rekordne dobičke omenjenih bank od začetka finančne krize.

A rezultati poslovanja imajo tokrat nekoliko večjo težo kot sicer. Od objav si številni vlagatelji obetajo vrnitev optimizma na kapitalske trge. Preseganje pričakovanih ocen rasti dobička in prihodkov, predvsem pa spodbudne izjave podjetij glede prihodnjih obetov bi bili namreč močna protiutež negotovosti, ki so jo med vlagatelje vnesle ameriške carinske obremenitve pa tudi geopolitične napetosti med ZDA in Rusijo. Navsezadnje so na umirjanje gospodarske dinamike opozarjali rezultati anket o poslovnih razmerah prav teh podjetij, ki bodo zdaj objavljala podatke o poslovanju. Dejanski podatki o aktivnosti in komentarji vodstev podjetij bodo torej večinoma ključni za nadaljevanje dolgotrajnega rastočega trenda na delniških trgih. Poglejmo si, kakšna so trenutna pričakovanja.

Obeti so več kot spodbudni, ampak ali bi se lahko kljub temu kje zalomilo?

Prejšnji petek so pri družbi Factset ocenili, da je konec prvega četrtletja pričakovana rast dobička na delnico za povprečno ameriško podjetje iz indeksa S&P 500 v prvem letošnjem kvartalu znašala 17,3 odstotka na letni ravni. Podatki o preteklem poslovanju podjetij kažejo, da podjetja običajno presegajo pričakovanja. Zaradi omenjenih preseganj pričakovanj so imela podjetja v zadnjih petih letih na koncu sezone objav v povprečju za okoli tri odstotne točke višjo rast dobička na delnico kot na začetku sezone objav. Če upoštevamo preteklo statistiko, lahko torej za povprečno ameriško podjetje pričakujemo kar 20-odstotno rast dobička na delnico v prvem letošnjem četrtletju. To bi bila najvišja rast dobička od leta 2010!

 | Author:

Obeti so torej več kot spodbudni, ampak ali bi se lahko kljub temu kje zalomilo? Za boljši občutek o poslovni uspešnosti so nam na voljo izsledki različnih institutov, ki med četrtletjem z anketami merijo utrip v realnem sektorju. Eden takšnih je Institute od Supply Management, ki ocenjuje aktivnost v ameriški predelovalni industriji. Marčna ocena kaže na rast dinamike, ki pa je bila nekoliko počasnejša od februarske. Rast so upočasnila predvsem nova izvozna naročila. Izvoz je sicer ostal močan zaradi ugodnejšega efektivnega tečaja dolarja, a na nekoliko nižjih ravneh. Med odgovori vodstev podjetij je bilo zaslediti težave z ozkimi grli v nabavnih verigah, ki zavirajo ali celo onemogočajo prodajo. Nekaj zaskrbljenosti je bilo tudi na račun carin na jeklo in aluminij, a za zdaj se le povečuje vnaprejšnja nabava omenjenih surovin, kar dviguje cene in zmanjšuje razpoložljivost jekla za nove kupce.

Pričakovanja o poslovanju so visoka, ankete, ki so se izvajale med četrtletjem, ne svarijo pred negativnimi presenečenji. Tokratne objave bi torej znale biti pozitiven dejavnik za prihodnji razvoj dogodkov na kapitalskih trgih. Večno vprašanje seveda je, koliko pričakovanj je že vštetih v trenutnih tečajih delnic. Nekaj gotovo, kar pomeni, da prostora za razočaranje ni veliko. Kljub vsemu pa bi nas solidne objave v gosti geopolitični megli spomnile na ključni dejavnik donosnosti naložb – dobre poslovne rezultate.     

 

mag. Gorazd Belavič, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.