Domov Finance 20. November 2017.

SportyFi s kriptovalutami spreminja financiranje v športu

Roberto Carlos in Marko Filej SportyFi
© Arhiv podjetja
Startup SportyFi bo s pomočjo tehnologije podatkovnih blokov neposredno finančno povezal športnike in športne klube na eni strani ter navijače, športne navdušence in investitorje na drugi strani.

Slovensko podjetje SportyFi bo čez nekaj dni začelo zbirati zagonska sredstva s tako imenovano prvo javno ponudbo določene oblike kriptovalute (ICO). Izdali bodo do 200 milijonov SPF žetonov (tako se bo imenovala njihova valuta), investicija pa bo mogoča samo v valuti ETH (Ethereum). Zbrana sredstva jim bodo omogočila, da aktivno sodelujejo pri premikanju meja financiranja v športni industriji in doseganju ciljev, ki so bili pred prihodom tehnologije podatkovnih blokov nemogoči.

Športnikom in potencialnim manjšim vlagateljem želijo omogočiti preproste investicije v šport. Njihova platforma, ki bo temeljila na kriptovalutah, bo sestavljena iz dveh glavnih stebrov: Smart Manager Platform in SportyFi Professional Fund. Medtem ko bo slednja namenjen strokovnjakom in svetovalcem v športni industriji, bo lahko prvo uporabljal vsak, ki je povezan s športom, bodisi športnik, klub ali katerakoli druga športna organizacija.

Platforma bo omogočala ustvarjanje profila, dodajanja svojih dosežkov, načrtov za prihodnost in predvsem potrebe in želje po financiranju. To bodo lahko donacije, se pravi da podporniki donirajo sredstva športniku, bodisi kompleksnejše investicije, pri katerih investitorji pridobijo del pravic od bodočih zaslužkov. Javnost pa bo na drugi strani imela možnost, da preko njihove platforme, s svojimi finančnimi prispevki pomaga športniku na njegovi poti.

SportyFi je s svojimi načrti in idejo prepričal tudi mednarodne športne zvezde, saj je njihovo platformo podprla tudi legenda nogometa Roberto Carlos. Med ambasadorji in svetovalci pri projektu so tudi legendarni skakalec Noriaki Kasai, nekdanji košarkaš Primož Brezec in nogometaš Savo Milošević.

»Za preboj med profesionalce za mlade športnike ni dovolj samo talent, saj se prevečkrat kariera ustavi, ko zmanjka sredstev za treninge in tekmovanja, sponzorjev pa še nimajo. Verjamem, da bomo z našo platformo mnogim olajšali ta preskok,« pravi Marko Filej, direktor podjetja SportyFi. 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.