Domov Finance 14. September 2017.

Putinov bankir: primer Agrokor je še nevidena prevara

herman gref
© Tadej Regent
Sberbank Agrokorju in hrvaški državi napoveduje sodno bitko do konca za svojih 1,1 milijarde evrov.

Predsednik uprave ruske državne banke Sberbank Herman Gref je zadevo Agrokor ocenil kot prevaro brez primerjave, ki je še nikoli doslej niso doživeli. Vsem vpletenim, od lastnika do revizorja, ki je potvoril finančna poročila in tako skril za več kot milijardo dolarjev Agrokorjevih obveznosti, pa Gref napoveduje ostro in dolgotrajno sodno bitko

"Kar zadeva hrvaški primer, se nič ne spreminja. Imamo pravno strategijo in ne mislimo, da gre pri tej za tek na kratke proge. Naše rezervacije (za Agrokorjev dolg) so stoodstotne in pripravljeni smo na dolgotrajni sodni postopek," je za rusko agencijo Tass povedal Gref in napovedal, da se bodo lotili vseh, ki so po njihovi oceni krivi za očitno prevaro.

Največja ruska banka, ki je vodilni posojilodajalec Agrokorju in terja 1,1 milijarde evrov, je že kazensko ovadila lastnika Agrokorja Ivico Todorića, sprožili bodo tudi postopke proti revizorjem in menedžerjem hrvaške družbe.

Zavedajo se, da utegne postopek dolgo trajati, a so na to pripravljeni. Agrokorja pa v tako nepreglednih razmerah ne nameravajo več financirati.

"Čudno je, da hrvaška vlada podpira odsotnost transparentnosti. V pomanjkanju preglednosti, ko ne razumemo, koliko denarja je potrebnega za družbo in kakšna je kakovost upravljavskega kadra, ko ne razumemo, kako učinkovito se porablja denar, ne želimo sodelovati v takšnih procesih," je še dejal šef Sberbank.

 

 

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.