Domov Finance 20. Avgust 2017.

Pridušeni odziv vlagateljev na odlične poslovne rezultate

denar računalnik delnice tablica podjetje delo
© Pixabay
Grožnje, ki sta si jih po medijih kot pred odmevnejšim boksarskim dvobojem izrekala ameriški in severnokorejski predsednik, so po daljšem času geopolitična zgodba s potencialno negativnim vplivom na kapitalske trge.

Delniški indeksi sicer ne dajejo vtisa, da bi za zdaj kogarkoli kaj bistveno skrbelo. Težko bi hladnokrvno razmišljali o morebitnih posledicah za kapitalske trge, saj tokrat vendarle ne gre le za še ene neodločene volitve, nezaupnico predsedniku ali odcepitev države. Sprožena iskra bi imela bistveno usodnejši vpliv, v resen (vojaški) konflikt pa bi poleg ZDA in Severne Koreje potisnila vsaj še njeno južno sosedo, Kitajsko in Japonsko. V dobri veri v človeški razum pa tudi pragmatičnost glavnih in stranskih udeležencev upajmo na skorajšnjo ohladitev strasti in izognitev kakršnemukoli vojaškemu posredovanju. Ker nam drugega niti ne preostane, si raje poglejmo rezultate letošnjega drugega merjenja uspešnosti poslovanja podjetij v ZDA.

Konec preteklega tedna je svoje rezultate poslovanja v letošnjem drugem četrtletju objavilo 90 odstotkov vseh podjetij iz indeksa S&P 500. Po podatkih FactSetaa rast dobička na delnico trenutno znaša 10,2 odstotka, 73 odstotkov pa jih je objavilo dobiček na delnico, ki je presegal napovedi analitikov.

Preseganje tržnih pričakovanj je seveda stalnica (malodane nuja) na kapitalskih trgih in hkrati odraz sposobnosti vodstev podjetij, da ta pričakovanja brzdajo, s čimer si zagotavljajo bolj dosegljive cilje. Kljub vsemu teh 73 odstotkov podjetij s presežnimi rezultati ni slab podatek. Vsaj če za primerjavo vzamemo zadnje petletno obdobje, v katerem znaša povprečje 68 odstotkov. Poleg tega je tokrat višja tudi jakost preseganja pričakovanj. V zadnjih petih letih so namreč ameriška podjetja napovedi dobičkov na delnico presegala za 4,1 odstotka, v letošnjem drugem četrtletju pa za kar 6,1 odstotka.

Cena delnic | Author:

Če ne bo večjih negativnih presenečenj pri preostalih desetih odstotkih podjetij, bo rast dobička na delnico v letošnjem drugem četrtletju druga najvišja (najvišja je bila v letošnjem prvem četrtletju) od konca leta 2011. Delitev podjetij po geografskem izvoru prihodkov pokaže, da so dobiček na delnico bolj zvišala podjetja, ki večino prihodkov ustvarijo zunaj ZDA (14 odstotkov, medtem ko so podjetja s pretežno domačimi prihodki zvišala dobiček na delnico za 8,5 odstotka). Zanimiv je še podatek o tržni reakciji cen delnic podjetij, ki so objavila podatke, boljše od pričakovanj. Kot je razvidno s slike, je bila povprečna sprememba cene delnice v štirih dneh okoli datuma objave rezultatov poslovanja negativna. To je presenetljivo glede na nadpovprečne rezultate poslovanja. V bistvu nismo imeli negativnih reakcij na presežno poslovanje že vse od drugega četrtletja 2011. Je v tem morda zaznati zadržanost vlagateljev zaradi v uvodu opisanega konflikta? Konfliktu številni pripisujejo majhno verjetnost, a zaradi nepredvidljivosti glavnih akterjev strah pred nepredstavljivim vendarle tli.


mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.