Domov Finance 24. Julij 2018.

Po konkurenčnosti nas prehitevajo po levi in po desni

© Roman Šipić
Slovenija se z 48. mestom na lestvici konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) med 137 državami uvršča v družbo s Kostariko, Bahrainom in Mauritiusom, Bolgarijo in Panamo.

V konkurenčnosti smo napredovali za osem mest, a Češka, ki je bila še leta 2001 nekaj mest za nami, je danes pred nami za kar 16 mest. Glede na lestvico konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) se Slovenija z 48. mestom med 137 državami uvršča v družbo s Kostariko, Bahrainom in Mauritiusom, ki so konkurenčnejše od nas, tik za nami sta po konkurenčnosti Bolgarija in Panama. Tudi bruto domači proizvod na prebivalca Slovenije je za približno petino nižji od povprečja EU.

Kje iskati vzroke?

Bistvena za večanje konkurenčnosti je prav produktivnost, ki je za Slovenijo že tradicionalno velik izziv. Mednarodni podatki kažejo, da smo na tem področju za kar 20 odstotkov pod evropskim povprečjem. Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) iz leta 2016 Nemec v delovni uri ustvari 66 dolarjev bruto domačega proizvoda, povprečen Slovenec pa z 41,5 dolarja le dobrih 60 odstotkov tega rezultata.
Velik izziv predstavlja staranje prebivalstva in posledično krčenje delovne sile. Produktivnost se po mnenju Saše Mrak, direktorice Združenja Manager, neposredno navezuje na človeški kapital. Kako zadnjega razvijamo, je lahko za dolgoročni uspeh države pravzaprav pomembneje kot kateri koli drug dejavnik, ugotavlja tudi WEF.

Saša Mrak pojasnjuje, da je »Slovenija sicer država, ki omogoča kvalitetno življenje, nudi varnost, ki se nam zdi vse prevečkrat samoumevna, ne znamo pa najbolje delati pravih stvari, ki ustvarjajo dodano vrednost in učinek ter niso same sebi namen.« Po besedah sogovornice imajo podjetja z relativno višjo stopnjo kakovosti odnosa med podjetjem in zaposlenim skoraj devetkrat višjo dodano vrednost na zaposlenega in dvakrat višji čisti dobiček.
 

NADALJEVANJE ČLANKA PREBERITE TUKAJ

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.