Domov Finance 17. Januar 2018.

Petro, prva državna kripto valuta

petro
© Petro
Petro je venezuelska državna kripto valuta, podprta z državnimi surovinami, kot so nafta, plin, zlato in diamanti.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je naslovil apel na države južne Amerike, naj se pridružijo uporabi prve venezuelske kripto valute, tudi zato, ker je podprta z državnimi surovinami, kot so nafta, plin, zlato in diamanti.

Valuta naj bi se uporabljala za menjavo med članicami skupine ALBE (ekonomska skupnost 19 južno ameriških držav). Za potrditev lastnih namenov glede uporabe kripto valute Petro naj bi Venezuela namenila lastne naftne rezerve v višini 5ih milijard sodčkov.

Vzpostavitev uporabe kripto valute Petro bi Venezueli omogočila izničenje ali pa vsaj omilitev finančnih sankcij, ki so jih vzpostavile ZDA v začetku novembra 2017. Na ta način bi Venezuela lahko rešila gospodarstvo pred hiperinflacijo, ki trenutno divja v državi.

Skladno z uradnimi ekonomskimi objavami je letna inflacija v Venezueli (2017) dosegla neverjetnih 2616 odstotkov. Razmerje USD/VEF (dolar/bolivar) je trenutno na valutnih trgih 1 proti 10.

Za primerjavo: V letu 2009 je to razmerje znašalo 1 proti 2, kar kaže na 500 odstotni padec vrednosti bolivarja.

Kakšen bo učinek Petra na venezuelsko gospodarstvo je trenutno nemogoče napovedati, nedvomno pa bo svet skrbno spremljal uvedbo venezuelske kripto valute. 

Komentarji 1 Poglejte vse
  • Forex 16:41 17.januar 2018.

    Bojim se,da je crypto pred kolapson. Moje mnenje je,ko bo crypto tržišče regulirano,potem se lahko pogovarjajo dalje,a glede na to,da imajo ljudje coine v svojih denarnicah in glede na to,da mafija obvladuje nereguliran trg je regulacija v tej fazi neizvedljiva.

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.