Domov Finance 28. November 2017.

OECD z novo najbolj tigrovsko napovedjo rasti za Slovenijo

denar
© Pixabay
Letošnji BDP naj bi se povečal za kar 4,9 odstotka, kar je najboljša napoved doslej, rekordna tudi rast izvoza.

Slovenija naj bi letos dosegla kar 4,9-odstotno gospodarsko rast, nam napoveduje Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). To je doslej najvišja napoved letošnje rasti katerekoli domače ali tuje inštitucije. OECD pa je optimističen tudi za prihodnji dve leti, ko nam predvideva 4,3- oziroma 3,4-odstotno povečanje BDP. 

Glavna gonila robustne gospodarske konjunkture bodo zasebna potrošnja, stanovanjske naložbe, večje zaposlovanje in hitrejša rast realnih plač. Stopnja brezposelnosti naj bi vseskozi padala, in sicer z lanskih osem odstotkov na 6,7 odstotka letos, v prihodnjih dveh letih pa se bo predvidoma znižala na 5,7 oziroma 4,9 odstotka.

OECD nam ob tem za letos napoveduje tudi visoko, skoraj desetodstotno rast izvoza, ki naj bi se nadaljevala vsaj še v prihodnjem letu. Kar zadeva tveganja, pa izpostavlja predvsem banke: nizke obrestne mere so grožnja njihovi stabilnosti, prav tako zanašanje na kratkoročne vire, s katerimi financirajo dolgoročne projekte s fiksnimi obrestnimi merami.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.