Promo
Domov Finance 27. Junij 2017.

Novi družinski član, novi stroški

otroci
© Shutterstock
Rojstvo otroka je seveda predvsem eno najlepših dogodkov v življenju vseh staršev. A ni skrivnost, da nov družinski član pomeni tudi dodatno finančno obremenitev.

Po nekaterih ocenah naj bi bili skupni stroški za otroka od njegovega rojstva do vstopa v osnovno šolo okoli 25.000 evrov in naj bi se z otrokovo starostjo še povečevali. A kaj otrok v letih svojega odraščanja res potrebuje?

Na izdatke za nove družinske člane lahko pogledamo z drugega zornega kota in si morda raje postavimo vprašanje, česa otrok ne potrebuje. Spletni medij Naložbenik je za odgovor na to vprašanje med starši raziskal, katere pripomočke so kupili za svoje otroke, a jih nikoli niso uporabili. Za deset najpogostejših, med katere so uvrstili tudi otroški gugalnik, grelnik stekleničk, sterilizator in vrtiljak za posteljico, bi ena družina odštela okoli 352 evrov. Prav toliko bi torej lahko privarčevala, če bi bila odločitev za nakup pripomočkov bolj premišljena.

Stroški vzgoje in preživljanja otroka so se v zadnjem desetletju povečali za več kot polovico.

Poleg razmisleka o tem, česa otrok res ne potrebuje, starši v prvih letih otrokovega življenja lahko prihranijo tudi z izposojo stvari. Po podatkih Naložbenika si je 35 odstotkov staršev od prijateljev izposodilo otroška oblačila, deset odstotkov otroški voziček in sedem odstotkov otroško posteljico. Med izposojenimi stvarmi so tudi banjica za kopanje, prenosna posteljica, stolček za hranjenje, gugalnik, igrače … Vsi, ki v vlogi staršev niso prvič, lahko privarčujejo tudi s prenašanjem stvari iz generacije v generacijo. Za naslednjega otroka tako 45 odstotkov staršev prihrani oblačila prvega, 25 odstotkov jih obdrži otroški voziček, 15 odstotkov pa igrače.

družina | Author: Shutterstock Shutterstock

Z leti se stroški za otroka povečujejo

Višina stroškov, ki jih za družino pomeni nov član, je seveda odvisna od potreb in življenjskega sloga posamezne družine ter od presoje, kaj otrok potrebuje. A ne glede na to gotovo veljata dve dejstvi: z odraščanjem otroka se osnovni stroški povečujejo, prav tako se povečujejo izdatki za otroke tudi na splošno, če primerjamo današnje s tistimi pred nekaj leti ali desetletji.

Vsako leto se v Sloveniji poškoduje okoli 180.000 ljudi. Devet odstotkov poškodovanih je otrok, starih od 10 do 14 let.

Raziskava evropske komisije je pokazala, da starši za otroke povprečno namenjajo od 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna, odvisno predvsem od višine družinskega proračuna ter števila in starosti otrok. Podatki držav članic Evropske unije kažejo, da se stroški najbolj povečajo med prehodom v obdobje odraslosti, torej med šolanjem na srednji šoli in študijem. Medtem ko so največji stroški pri mlajših otrocih hrana in pijača, obleka in obutev ter stroški varstva, pri mladostnikih prednjačijo še stroški prevoza in počitnic ter stroški, ki nastanejo med šolanjem.

Raziskave v evropskih državah kažejo tudi precejšnje zvišanje stroškov za otroke v zadnjem desetletju. V Veliki Britaniji so se ti od leta 2003 do lani povečali za kar 65 odstotkov, podoben trend je mogoče opaziti tudi v drugih evropskih državah. Vzroki za tolikšno povečanje so predvsem višje cene osnovnih življenjskih dobrin ter višji stroški vrtcev in šolanja oziroma povečanje zanimanja za šolanje v zasebnih institucijah. Edino področje, ki mu starši v primerjavi z letom 2003 namenjajo manj sredstev, je skrb za obleko in obutev.

Pripravljeni na nepričakovane stroške

Starše pa poleg vseh navedenih rednih stroškov med odraščanjem njihovega otroka morda čakajo tudi izredni in nepričakovani stroški, ki so lahko posledica nezgod in bolezni otrok. Te imajo lahko resne posledice za otroka, finančno pa lahko obremenijo tudi družinski proračun.

Take dogodke starši težko preprečite in še težje predvidite, lahko pa se nanje pripravite po svojih najboljših močeh, tudi z izbiro ustreznega zavarovanja. Kljub temu je zavarovanje strošek, o katerem se starši še vedno pogosto sprašujejo, ali se jim ta res izplača.

Med aktivnim odraščanjem vašega otroka so poškodbe in nezgode, ki nastanejo pri športu in igri, pogost spremljevalec. V takih primerih vam lahko ustrezno nezgodno zavarovanje krije morebitne dodatne stroške zdravljenja, ponudi dnevno nadomestilo in nadomestilo za bolnišnični dan, nadomestilo za izgubo življenja, nadomestilo za zlom, izpah in opekline ter zavarovanje za primer trajne invalidnosti. To je najpomembnejše tudi po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije, saj bodo stroški, če otrok zaradi nezgode postane invalid, najvišji. Leta 2015 je bilo po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja v nezgodno zavarovanje otrok in šolske mladine ter v posebna nezgodna zavarovanja mladine vključenih 142.301 otrok in mladostnikov. Od teh jih je 10.000 uveljavljalo škodo, in to v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Največ novih sklenitev nezgodnih zavarovanj imajo v Zavarovalnici Triglav ob vpisu otrok v osnovno šolo.

Poleg nezgodnih zavarovanj se starši odločajo tudi za sklenitev naložbenih življenjskih zavarovanj. V Zavarovalnici Triglav je največ sklenitev takih zavarovanj pri otrocih, starih eno leto. »Pri teh letih se številni starši že sprašujejo, kako bi nekoč uresničili želje otrok, da bi bili uspešni v športu, na glasbenem področju, da bi pridobili dobro izobrazbo in službo ter tako samostojno zaživeli. Vse to pa, žal, ni povezano le z otrokovimi talenti, ampak tudi s finančnimi zmožnostmi staršev. Redno mesečno vplačevanje za naložbeno življenjsko zavarovanje gotovo lahko pomaga,« za konec v novi številki spletnega Naložbenika (vsebovredu.triglav.si/nalozbenik) pojasnjuje Andreja Pelc, direktorica za strateški razvoj osebnih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav.

 | Author:

––––––––––

* Članek omogoča 
Zavarovalnica Triglav.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.