Domov Finance 18. December 2017.

Nekaj preprostih korakov za izboljšanje finančnega stanja

ura luksuz
© Cartier
Kako naj povprečen človek optimizira lastne finance?

Zmanjšanje porabe za nekaj odstotkov je enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Končni rezultat je celo boljši, saj vam ni treba plačati davka na dodaten zaslužek.

Nihče po navadi ne prizna, da svoj denar 'meče stran', kaj šele da bi vodili evidenco svoje porabe. Razlog je verjetno v tem, da ne prepoznamo­ nepotrebnih dejavnikov, ki vplivajo na naše finance. K temu očitno prispeva tudi to, da je pogovor o denarju še vedno v večini primerov tabu. Ampak dokler se ne soočimo s problemom, ne moremo pričakovati njegove rešitve.

Koliko denarja izgubite zaradi lastnih napak, pomanjkljivega načrtovanja porabe ali vašega življenjskega sloga, ki je ostal v času, ko ste imeli več denarja? Koliko denarja vržete stran? Ne mislim dobesedno, ampak z raznimi nepotrebnimi stroški, kot so zamudne obresti ali nakupi stvari, o katerih še isti dan ugotovite, da so bile nepotrebne? Odgovor je: vedno več.

Vsi delamo iste napake – eni več, drugi manj –, nihče ni izjema. Prvi korak k rešitvi je identifikacija dejavnikov, ki vplivajo na naše finance:

Plačilo kazni – kolikokrat ste v zadnjem letu pozabili plačati račun in nato morali plačati zamudne obresti ali stroške ponovne priključitve? Če ste se tukaj prepoznali, morate nemudoma poskrbeti za svoje planiranje. V današnjih časih si lahko preprosto nastavite opomnike ali uredite avtomatsko plačilo iz vašega osebnega računa in se tako izognete plačilu dodatnih nepotrebnih stroškov.

Kar zadeva prometne kazni, je vsakemu jasno, da bi ta denar raje porabili za kaj drugega. Plačilo kazni in raznih nepotrebnih stroškov lahko povzroči velik pritisk na vaše finance in vpliva tudi na vašo kreditno oceno, kar lahko v prihodnosti vpliva na višje stroške pri najemu kredita.

Dejstvo je, da sami sebi kopljemo luknjo, iz katere je z vsakim dodatnim stroškom težje priti.

Nepremišljeni nakupi – kolikokrat ste v zadnjem letu šli v trgovino po eno stvar, domov pa prinesli več drugih stvari, ki jih niste potrebovali ali uporabljali? Prodajalci v trgovinah vse bolj agresivno tržijo izdelke, in če ste oseba, ki jo je mogoče zlahka prepričati o nakupu, morate začeti načrtovati lastne nakupe.

trgovina center nakupovalni center | Author: Pexels Pexels

Sestavite seznam, dobro premislite, ali boste sploh uporabljali izdelek. To ne bo samo pozitivno vplivalo na vaš proračun, ampak tudi na vaše počutje, ker vam na koncu meseca ne bo zmanjkalo sredstev za nakup stvari, ki jih potrebujete.

Zavarovanja – v današnjih časih imamo vsi več oblik zavarovanj. Večinoma so to zdravstvena, avtomobilska, življenjska, premoženjska ... Ste se kdaj pozanimali, ali bi lahko dobili isto ali celo več za nižjo ceno drugje?

Zveza potrošnikov Slovenije je že pred leti ugotovila, da lahko potrošnik samo pri avtomobilskem zavarovanju prihrani več kot 200 evrov. Na zvezi so poleti 2013 opravili primerjavo cen obveznega avtomobilskega zavarovanja. Pri tem je pomagal član ZPS, ki je z zamenjavo ponudnika obveznega avtomobilskega zavarovanja prihranil dobrih 20 odstotkov. Potrošnikom svetujejo, da preden avtomobilsko zavarovanje naslednjič poteče, zberejo nekaj ponudb in se pozanimajo, ali lahko svoje vozilo kje zavarujejo ceneje.

Enako velja za druga zavarovanja. S premoženjskim si lahko nadomestimo škodo, ki nastane na našem premoženju, in se tako rešimo večine finančnih težav, ki bi jih imeli v nasprotnem primeru. V trenutnih gospodarskih razmerah je zanimivo tudi zavarovanje za primer brezposelnosti. To nudi nadomestilo za primer brezposelnosti zavarovancu v primeru izgube redne zaposlitve za nedoločen čas, zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi delodajalca iz poslovnih razlogov ter mu pomaga ohraniti dotedanji življenjski standard in tako blaži občasna nihanja na trgu delovne sile, s katerimi se lahko sooči posameznik. Izplačilo nadomestila za primer brezposelnosti od zavarovalnice ne vpliva na pravice oziroma izplačilo nadomestila, ki ga zavarovancu izplača zavod za zaposlovanje.

Obstaja ogromno zavarovanj več ponudnikov in vedno se da najti ugodnejšo opcijo.

Koncept je preprost – zmanjšanje porabe za samo nekaj odstotkov je v končnem rezultatu približno enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Pravzaprav je končni rezultat še boljši, saj vam ni treba plačati dodatnega davka na dodaten zaslužek, poleg tega posredno plačate manj davka, ker zmanjšate svojo porabo. Če letos še niste pregledali svojih odhodkov, sem prepričan, da lahko hitro najdete dodatna sredstva in si tako izboljšate finance. Tako kot pri drugih osebnih 'projektih' vam bo tudi to sčasoma prešlo v navado. Izogibanje nepotrebnim stroškom tako postane ključno za vzdrževanje našega življenjskega sloga.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.