Promo
Domov Finance 21. September 2017.

Najemanje in oddajanje nepremičnin ni brez tveganj

nepremičnina dom hiša
© Pixabay
V razvitih zahodnih državah je delež najemniških stanovanj precej večji kot pri nas. K temu gotovo pripomore tradicionalna miselnost, pri kateri dajemo prednost nakupu lastne nepremičnine, čeprav na račun zadolžitve.

Tudi razmere za nakup in gradnjo lastnega stanovanja so bile nekoč drugačne, kot so zdaj. Lokalna skupnost in država sta spodbujali gradnjo med ljudmi, dolgoročna stanovanjska posojila pa je veselo požirala inflacija. Lahko bi celo rekli, da je bilo nekoč, recimo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, laže priti do svojega doma kot do avtomobila. Danes so stvari drugačne in nakup lastne nepremičnine si lahko privoščijo le redki.

Racionalni premislek

Strokovnjaki lahko priporočajo, da naredimo predvsem racionalen razmislek o tem, ali najeti ali kupiti nepremičnino, čustev pa pri tem ne upoštevamo. Vprašati se moramo, zakaj sploh želimo lastno nepremičnino – ali nas motivira misel na to, da na določenem mestu poženemo svoje korenine, ali nepremičnino vidimo kot investicijo? Ne glede na motiv, si moramo naliti čistega vina o svojem finančnem stanju. Če bomo zaradi nakupa nepremičnine v deset- ali večletni negotovosti o tem, kako bomo zmogli odplačevati stanovanjsko posojilo in druge nujne mesečne stroške, potem je bolje razmisliti o najemu. Prav tako morate računati na to, da lastništvo nepremičnine prinaša številne dodatne stroške, ne le obroka posojila.

Tveganja za oba

Če smo se odločili za najem nepremičnine, moramo v vsakem primeru skleniti pogodbo o najemu, iz katere so natančno razvidne obveznosti obeh strani, najemnika in lastnika nepremičnine. Seveda najemniški posel za oba prinaša tudi nekatera tveganja, ki jih lahko ublažimo ali celo preprečimo z ustreznim zavarovanjem nepremičnine. To je gotovo pomembno za lastnika nepremičnine, ki bi, denimo, v primeru požara, lahko ostal brez svoje lastnine. Zavarovalničarji vsem lastnikom nepremičnin priporočajo, da jih primerno zavarujejo.

nepremičnina dom hiša | Author: Pixabay Pixabay

Kako zavarovati najemniško nepremičnino

Čeprav mediji pišejo o naravnost bizarnih primerih uničevanja najemniških stanovanj, so ti v praksi redki.

Slovenci še vedno dajemo prednost lastni nepremičnini pred njenim najemom, a stvari se tudi pri nas spreminjajo. Najem stanovanja ima svoje prednosti, prav tako tudi oddajanje, a v obeh primerih obstajajo tveganja. Nekatera lahko ublažimo s primernim zavarovanjem.

Po drugi strani pa nevarnosti, kot so požar, počena vodovodna cev prežijo na vsakem koraku. Zato je seveda več kot modra odločitev, da lastnik primerno zavaruje tudi nepremičnino, ki jo bo oddajal. Katero zavarovanje je smiselno skleniti v takih primerih, smo vprašali strokovnjake Zavarovalnice Triglav. »Lastnik, ki želi oddajati svoje stanovanje, naj zavaruje svoj premoženjski interes. Če sklene paketno zavarovanje Dom, ima zagotovljeno zavarovalno kritje tako za svoje stanovanje kot sestavni del zgradbe kot tudi za premičnine v njem, za odgovornost, stroške čiščenja, domsko asistenco in za njegovo nezgodo,« pravijo in še dodajo: »Navedeno velja, če se stanovanje oddaja v nepridobitne namene oziroma če v pridobitne namene služi manj kot 30 odstotkov vrednosti objekta.«

Če je stanovanje v večstanovanjski zgradbi, velikokrat uredi zavarovanje nepremičnine v okviru zavarovanja celotne večstanovanjske zgradbe že upravnik. »V takih primerih se lastniku, ki sklene še zavarovanje Dom, prizna določen popust na premijo,« so še povedali.

Najemnik naj pomisli na svojo lastnino

Zavarovalničarji najemnike opozarjajo, naj že pred vselitvijo v najemniško stanovanje preverijo, kako bodo v novem domu zavarovani. »Veliko najemnikov niti ne pomisli, da za svojo lastnino in odgovornost potrebujejo lastno zavarovalno polico, saj zmotno mislijo, da so kriti s polico lastnika zavarovanja. To pa navadno ni res,« opozarjajo v Zavarovalnici Triglav. Zavarovalničarji zato priporočajo, naj tako lastnik nepremičnine kot najemnik zavarujeta svoje premoženje: lastnik zavaruje nepremičnino in svojo opremo, najemnik pa zavaruje svoje stvari in interese.

Zavarovanje na tuj račun

Zavarovalniška praksa omogoča tudi, da najemnik zavaruje lastnikovo stanovanje. »Temu pravimo zavarovanje na tuj račun. Najemnik v tem primeru plačuje premijo in izpolnjuje druge obveznosti iz pogodbe, vendar ne more izvrševati pravic iz zavarovanja, čeprav ima v rokah polico, če v to ne privoli tisti, čigar interes je bil zavarovan, torej lastnik,« opozorijo sogovorniki in nadaljujejo: »Najemnik pa lastniku stanovanja ni dolžan izročiti police, dokler mu ta ne povrne premij, ki jih je plačal zavarovalnici, in stroškov pogodbe.«

 

* Članek omogoča Zavarovalnica Triglav.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.