Domov Finance 23. December 2017.

Lahko bitcoin izpodrine plačilne sisteme?

kriptovalute
© Reuters
Prebral sem veliko člankov na temo kriptovalut, v katerih je bilo omenjeno, da bi lahko te zamenjale standardne plačilne sisteme. Se to res lahko zgodi?

Na kratko, s plačilnimi karticami je mogoče izvesti 5000 transakcij na sekundo. Z bitcoinom transakcija traja 10 minut. Torej, tudi če je realno, se to v bližnji prihodnosti ne bo zgodilo.

Pred digitalnimi valutami je še dolga razvojna pot, preden bodo lahko dosegle status plačilnega sredstva. Res je, da sta pritok kapitala – tako fizičnih kot institucionalnih investitorjev – in posledična nenormalna rast cen poskrbela za dvig pomembnosti tega naložbenega razreda, a je to bolj posledica rasti cen, saj je tehnologija še v začetni fazi razvoja.

A percepcija je točno to, kar pravi beseda – percepcija. Čeprav decentralizirana narava bitcoina prinaša določene prednosti, vključno z večjo stopnjo varnosti, je na drugi strani cel seznam pomanjkljivosti, ki že vnaprej določijo zmagovalca bitke s centraliziranimi sistemi.

Vnaprej odločena bitka

Čeprav številni vlagatelji gledajo na kriptovalute kot na vsakdanje valute, te ključne naloge valut – ohranjanje vrednosti – ne opravljajo najbolje. Velika večina vlagateljev kupi kriptovalute kot špekulativno naložbo in posledično se tudi vrednost te tako obnaša. Nihanja na tedenski ravni, v katerokoli smer, lahko dosežejo tudi 50 odstotkov.

Omrežje, ki ga uporabljata Visa in Mastercard, je zmožno procesirati več kot 5000 transakcij na sekundo. Za primerjavo, za transakcijo z bitcoinom je potrebnih 10 minut, z ethereumom pa 15 sekund. Če nadaljujemo, z Viso in Mastercardom je možno plačevati na več kot 44 milijonih lokacij po svetu in ta številka naj bi v petih letih eksponentno narasla zaradi sprememb v bančnem sistemu in čedalje večje vključenosti mobilnih naprav.

Res je, da pospešeno narašča tudi število trgovcev, ki omogočajo plačevanje z bitcoini – obstajajo tudi govorice, da bosta to omogočala tudi Amazon in eBay –, a so ti še vedno tako redki, da na tem področju še ni konkurence. Dodatni stroški in časovne omejitve znova postavljajo privlačnost digitalnih valut v primerjavi s standardiziranimi plačilnimi sredstvi na stran slednjih.

Tudi prednosti

Niso pa samo pomanjkljivosti v primerjavi digitalnih valut s trenutno uveljavljenimi sistemi. Tehnologija blockchain zaradi decentralizirane narave naredi možnost izkoriščanja sistema za lastne dobičke zelo zapleteno. Torej, težko bi kakšna institucija služila z izkoriščanjem uporabnikov sistemov. Prav tako je nižja verjetnost za napad ali manipulacijo, saj je v sistemu prisotnih veliko več udeležencev naenkrat kot v centraliziranih.

Tako lahko z veliko verjetnostjo predvidevamo, da kriptovalute kot take (še) ne bodo zamenjale standardnih plačilnih sistemov. Če gremo še dlje: trenutne kriptovalute ne opravljajo niti osnovnih funkcij pravih valut. A moramo priznati, da je tehnologija, na kateri slonijo, revolucionarna. Zato je bolj verjetno, da bodo tehnologijo z razvojem vedno bolj uporabljali v trenutnih omrežjih. Tako kot je internet izboljšal kakovost življenja v zadnjih letih prejšnjega tisočletja, tako lahko tudi ta tehnologija pomembno vpliva na svet. Za kakršnakoli naložbena priporočila je še prezgodaj, a bodo z razvojem prišla tudi ta.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.