Domov Finance 12. Avgust 2017.

Koliko denarja naj imam na banki?

denar
© Tomi Lombar
Vsi govorijo, da bi morali ves svoj denar imeti na banki. Pa je to res smiselno v luči rekordno nizkih obrestnih mer?

Vsakdo ima svoje prepričanje glede tega, koliko denarja je smiselno imeti na bančnem računu. Nekdo bo prisegal na to, da mora biti na banki ves denar, drugi prisegajo na »štumf«, tretji pa bi ga razpršili med različne vrednostne papirje. Pravilo sicer pravi, da je višina sredstev na bančnem računu odvisna od finančne situacije. Kar bi morali imeti na TRR, so sredstva, namenjena plačevanju položnic in drugih odlivov, vključno s splošno porabo. Vse se torej začne pri finančnem načrtovanju.

Pravilo 50/30/20

Predstavil bi vam predvsem pravilo 50/30/20. Namesto da bi poskušali sestavljati celotno mrežo svojih odlivov, jih lahko razdelite v tri glavne skupine.

Prva, v katero spadajo fiksni mesečni odhodki, kot so računi za zavarovanje, položnice, najemnina itd., bi morala pomeniti nekje 50 odstotkov vseh mesečnih prihodkov, če gledamo splošno povprečje. Tem stroškom se ne da izogniti, a smotrno jih je poskusiti omejiti, da ne presežejo 50 odstotkov vseh odhodkov.

Druga skupina so sprotni odhodki, vključno s hrano, saj ta strošek ni nikoli vnaprej določen: lahko jeste zunaj ali si kuhate sami; lahko se odločite za spremembo prehrane itd. V to skupino spadajo tudi taki stroški, kot je obisk športnih dogodkov in podobno. Čeprav je splošno pravilo, da bi ti stroški morali pomeniti približno 30 odstotkov vseh odhodkov, je večina finančnih strokovnjakov mnenja, da je to preveč.

Preostalih 20 odstotkov pa so vaši finančni cilji. Ta delež svojih prihodkov bi morali nameniti zase in ga razdeliti med različne finančne produkte, če pa še nimate rezervnega sklada, na začetku to namenite temu.

po mesecu varčevanja | Author: Pexels Pexels

Kaj je rezervni sklad?

Rezervni sklad so sredstva, spravljena na bančnem računu, ki so vam vedno na voljo. Ta sredstva so namenjena nepredvidljivim dogodkom, kot so okvara vozila, nepričakovana popravila na vaši nepremičnini, ali pa kot sredstva, namenjena preživljanju ob morebitni izgubi zaposlitve. In koliko teh sredstev naj bi imeli na računu? Večina finančnih strokovnjakov bi vam odgovorila, da dovolj, da se lahko iz tega preživljate šest mesecev. Če za preživetje potrebujete tisoč evrov na mesec, bi vaš rezervni sklad moral biti velik 6000 evrov. Nekateri finančni guruji sicer pravijo, da bi morala višina zadoščati za preživljanje 12 mesecev, drugi pa pravijo, da človek tega ne potrebuje, če nima dolgov in ima sredstva investirana v visoko likvidnih naložbah.

Če se vrnemo k začetnemu vprašanju: na banki je smiselno imeti dovolj denarja za rezervni sklad. Višina pa naj bo prilagojena vaši povprečni mesečni porabi. Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na varčevanje.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.