Domov Finance 12. November 2017.

Kitajska odprla vrata tujim naložbam

kitajska
© Shutterstock
Kitajska je napovedala načrte za sprostitev omejitev tujega lastništva kitajskih bank, ki začenjajo veljati takoj.

Podpredsednik kitajske vlade Zhu Guangyao je v Pekingu oznanil, da je Kitajska tik pred pomembnim korakom odprtja svojega finančnega sektorja. Do sedaj so imele globalne banke dovoljen le 49-odstotni delež lastništva, v prihodnosti pa bodo delež tujega lastništva povečali na 51 odstotkov, kar bo pomenilo manj nadzora Kitajske nad njihovimi podjetji.

Borzni indeks CSI300, ki sledi gibanju najboljšim 300 podjetjem s tržno kapitalizacijo v Šanghaju in Shenzhenu, se je po objavljeni novici takoj dvignil za 0,83 odstotka, kar kaže na pozitiven odziv kitajskih borz na odprtje meja.

Po besedah Guoa Shuqinga, predsednika Kitajske bančne regulativne komisije, je spremembo zakona o tujem lastništvu izzval predvsem padec tržnega deleža tujih bank na Kitajskem, kar ni bilo dobro za konkurenco, obenem pa dejanje pomeni še en pomemben korak pri nadaljnjem odprtju kitajskih finančnih trgov za svetovno naložbeno skupnost ter postopno integracijo kitajskega gospodarstva v svetovno ekonomijo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.