Domov Finance 07. Marec 2018.

Kdo so največji kriptomilijonarji?

bitcoin kriptovaluta
© Pixabay
Ameriška revija Forbes je objavila seznam najbogatejših ljudi, ki so zaslužili na račun veriženja blokov ter kriptovalut. Seznam vključuje idejne očete novih valut in direktorje podjetij, ki se ukvarjajo z blockchainom. Vsi so moškega spola, stari so med 24 in 59 let, zaslužili pa so med 500 milijonov in 9 milijard.

V javnosti se navdušenje nad kriptovalutami sicer krepi, a po drugi strani obstajajo tudi vedno večji dvomi o dolgoročnem dometu nove tehnologije, določeni finančniki namreč trdno verjamejo in napovedujejo pok finančnega balona. Kljub dvomljivcem postaja jasno, da je osnovna tehnologija kriptovalut izjemna, da bo postala naš vsakdan in preoblikovala vse sektorje gospodarstva. Kdo je do sedaj odnesel največ iz sveta kriptovalut?

Na vrhu seznama najdemo sedeminpetdesetletnga Chrisa Larsena, soustanovitelja valute rippel, ki je v zelo kratkem času zaslužil 8 milijard dolarjev. V Silicijevi dolini je leta 2012 postal soustanovitelj podjetja Ripple Labs in z ekipo so lani razvili ripple (XRP), ki je v enem letu porasel za 36000%. Analitiki napovedujejo dotični kriptovaluti večji uspeh kot ga bo dosegel bitcoin, Larsen pa ima v lasti kar 5,2 milijardi ripplov.

Okoli pet milijard dolarjev je zaslužil kanadski podjetnik in bivši zaposleni na banki Goldman Sachs, Josepeh Lubin, en izmed očetov valute ether, ki je na tržišču manj časa v primerjavi z bitcoinom, njegova vrednost pa strmo narašča (kljub manjšemu padcu v zadnjem mesecu). V njegovemu podjetju ConsenSys je zaposlenih kar 600 ljudi v 28 državah.

Na tretjem mestu lestvice najbogatejših v kriptosvetu je Changpeng Zhao, znan kot CZ, ki je v pičlih šestih mesecih zaslužil dve milijardi dolarjev. Forbes zapiše, da pred sedmimi meseci njegova borza s kriptovalutami Binance sploh še ni obstajala, danes pa velja za eno največjih na svetu, saj se na njej zgodi več kot 1,4 milijarde transakcij na sekundo ter ima nad šest milijonov uporabnikov.

Več kriptomilijonarjev na Forbes.com.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.