Domov Finance 14. Junij 2018.

KD Skladi: Vpliv politične negotovosti Italije na finančne trge

italija
© Reuters
Koalicijska pogajanja v Italiji so predvsem zaradi komentarjev o prihodnosti javnih financ in negotovosti glede pomena dogovorov za lastnike državnih obveznic Italije ter prihodnosti Italije v EU in samega območja z evrom povzročili izrazit skok zahtevane donosnosti italijanske državne obveznice.

Ta je v določenem trenutku presegla tri odstotke. Zaostrila se je tudi politična situacija v Španiji, kar je pognalo zahtevane donosnosti državnih obveznic obeh držav v nebo. Nekolikšna umiritev političnih razmer v Italiji, ko so voditelji Gibanja 5 Zvezd in Lige očitno dosegli dogovor o koaliciji, je povzročila upad zahtevanih donosnosti, vendar pa italijanska politična kriza prav zaradi potencialnih posledic v evroprostoru ostaja v ospredju na globalnem zemljevidu tveganj.

Politična negotovost in nekoliko slabši indeksi zaupanja menedžerjev so povzročili tudi upadanje delniških trgov, padla je tudi vrednost skupne valute proti dolarju, ki je v maju izgubil skoraj štiri odstotke vrednosti.

Razkorak med zahtevano donosnostjo desetletne Italijanske državne obveznice in nemške desetletne državne obveznice je dosegel nivoje iz obdobja evropske dolžniške krize v letih 2011/2012. Vendar pa je v nasprotju z dogajanjem takrat prelivanje tveganja na druge države ter segmente dolžniškega trga, tudi korporativne obveznice, bistveno bolj omejeno. Tako zaradi boljšega makroekonomskega stanja v Evropi kot zaradi izboljšane stabilnosti bančnega sistema ter vsekakor prisotnosti ECB, ki je svojo vlogo po 2011/2012 jasno izpostavila. Uspešna izdaja novega dolga, ki jo je izvedla Italija, ko je bilo pri sami izdaji skupno 3,57 milijarde evrov desetletnih in petletnih obveznic opaziti normalen interes investitorjev, je prav tako pomirila strahove finančnih trgov.

 | Author:

Politična negotovost in nekoliko slabši indeksi zaupanja menedžerjev so povzročili tudi upadanje delniških trgov, padla pa je tudi vrednost skupne valute proti dolarju, ki je v maju izgubil skoraj štiri odstotke vrednosti.

 | Author:

K povišani negotovosti pa je vplivalo tudi novo dejanje Trumpa, ki je svet pripeljal še korak bliže trgovinski vojni. Ameriški predsednik je zadnji dan maja namreč dokončno napovedal uveljavitev carin na jeklo in aluminij, EU pa že grozi s povračilnimi ukrepi. Končni rezultat seveda najverjetneje ne bo tako dramatičen, kot so uvodne izjave, vendar pa tovrstni ukrepi seveda negativno vplivajo na gospodarsko zaupanje in s tem na gospodarsko aktivnost celotnega sveta. V obdobju, ko se približujemo poznejšim fazam gospodarskega cikla in se pričakuje umirjanje, če ne postopno zniževanje stopenj rasti globalnega gospodarstva, tovrstne aktivnosti seveda povzročijo še večjo zaskrbljenost na kapitalskih trgih.

 | Author:

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.