Domov Finance 16. Oktober 2017.

Kam investirati za tri leta?

denar rast gor
© Pixabay
Imam prosta sredstva, ki jih ne bom potreboval še najmanj tri leta. Vezava na banki mi ne ustreza, zato me zanima, kaj bi mi priporočali?

Varčevanje na banki je osnovna vrsta varčevanja slovenskih vlagateljev. A to se spreminja, saj trenutno okolje kaznuje varčevalce in nagrajuje tiste, ki si denar izposojajo. Predstavljajte si naslednji scenarij: sosedu posodite tisoč evrov za eno leto. Čez eno leto se ta oglasi na vaših vratih in posojilo vrne z vračilom 950 evrov. Torej ste morali vi plačati za to, da ste denar lahko posodili. V praksi pri posojanju denarja banki seveda ni tako, razen če upoštevamo še stopnjo inflacije. Če vam banka ponudi 0,5 odstotka za vaš depozit, inflacija pa v istem času znaša 1,5 odstotka, ste realno izgubili en odstotek vrednosti svojega denarja. Kot da to še ni dovolj, vas je banka po drugi strani nagradila tudi z višjimi stroški storitev, saj mora nekje nadomestiti »izgubljeno« zaradi rekordno nizkih obrestnih mer.

Veliko tega, kar se dogaja, ni zapisano v ekonomskih teorijah. V teoriji so nizke in negativne obrestne mere koristne za takšno obdobje, v katerem smo se znašli danes. To bi moralo znižati stopnjo varčevanja ter spodbuditi porabo. A v praksi so se obrestne mere znižale, ljudje pa so začeli več varčevati, saj želijo isto višino obresti, kot so je bili deležni prej.

Zaradi zgoraj zapisanega v zadnjem času opažamo vse večje zanimanje vlagateljev za bolj tvegane produkte, ki bi praviloma morali imeti višje potencialne donose. Če je izpostavljenost vlagatelja takim produktom previsoka, se del sredstev hitro lahko izgubi (kar smo že doživeli na Balkanu leta 2008). Zato bi vse bralce najprej posvarili pred nepremišljenim investiranjem. Za pravo sestavo naložbenega portfelja pa se obrnite na strokovnjaka, saj vam bo ta lahko pomagal sestaviti portfelj, pri katerem boste nagrajeni ob čim nižji stopnji tveganja. Hkrati vas lahko obvaruje pred nevarnostmi, ki bi se jim sicer izpostavili.

otroci ljubljana sreča | Author: Leon Vidic Leon Vidic

Kam za kratko dobo?

Res je, da se zdi osemodstotni dolgoročni donos pri investiranju v delnice odličen, a se morate hkrati zavedati, da ni vedno tako. To povprečje je preračunano na zelo dolgo obdobje, ki upošteva tudi veliko depresijo in obe svetovni vojni ter obdobja nadpovprečne rasti v vmesnih časih. Res je, da so obdobja rasti daljša in tudi intenzivnejša, a morate biti v vsakem trenutku pripravljeni tudi na možnost izgube, ki lahko nastane z gospodarsko krizo. In v obdobju, krajšem od pet let, je zadnje, kar si želite, to, da doživite finančno krizo. Na kratko povedano, za dobo treh let bi se morali izogibati delniških trgov.

Na delniških trgih za dobo, krajšo od petih let, ne obstaja univerzalnega nasveta. Gledano zgodovinsko, boste v 87 odstotkih primerov imeli pozitiven donos. Kar pa je daleč od tega, da bi bil ta zagotovljen, čeprav je verjetnost tega, statistično gledano, na vaši strani.

Torej, če želite višjo donosnost kot na banki, a ne bi veliko tvegali, imate naslednje možnosti:

1. Podjetniške menice: podjetniške menice imajo podoben koncept kot depozit na banki. Gre za kratkoročno posojilo, za katerega prejmete vnaprej dogovorjeno višino obresti. Praviloma so bolj tvegane od depozita, a s poglobljenim pregledom računovodskih izkazov podjetja to tveganje lahko precej znižamo. Ker za vračilo posojila jamči le pravna oseba, ki ji sredstva posodite, je tudi obrestna mera navadno višja kot pri depozitih.

2. Državne obveznice: za vlagatelja so obveznice naložba, ki prinaša vnaprej določene fiksne obresti na posojeni denar, medtem ko je za izdajatelja obveznica vir financiranja ter tudi finančna obveznost, ki jo mora povrniti ob določenem času. Tudi pri tej vrsti naložbe boste praviloma imeli višjo donosnost kot pri depozitih, a s tem tudi nekoliko višjo stopnjo tveganja.

3. Obvezniški skladi: v primerjavi s prvima dvema možnostma, pri obvezniških skladih nimate vnaprej znane stopnje donosa. Zaradi tega to možnost lahko smatrate za nekoliko bolj tvegano. Lahko prejmete višji donos kot pri prej naštetih, lahko pa tudi nižjega, celo negativnega. Še vedno pa ta opcija spada med konservativnejše.

Torej, če bi se za kratko dobo izognili bankam, so zgoraj naštete možnosti dober začetek. Če pa bi se radi izognili nihanjem, upoštevajte prvi dve opciji.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.