Domov Finance 07. December 2017.

Kako zavarovati ustvarjene donose

denar
© Pixabay
Na trgih smo znova priča rekordom. Ali menite, da je v tem trenutku že smiselno zavarovati ustvarjene donose? Kako se je tega najbolje lotiti?

Če ste eden tistih vlagateljev, ki so zaskrbljeni nad trenutnimi rekordi na borzah, in iščete načine, kako zavarovati svoje ustvarjene donose, imate na voljo kar nekaj možnosti. Ali boste to dosegali z dodajanjem zlata, prodajnih opcij na indeks, dolgoročnih državnih obveznic ali pa se povsem umaknili v denarne naložbe, končna odločitev je vaša in mora biti odvisna od vaših naložbenih ciljev. Nobeden od načinov ni popoln in vsak ima svoje zagovornike in nasprotnike.

Kot pravi Warren Buffett, vlagatelji bi morali biti pohlepni, ko so drugi prestrašeni, in prestrašeni, ko so drugi pohlepni. Lahko tudi rečemo, da stanje na trgih diši po pohlepu. Rast v zadnjih letih je borzne indekse na pomembnejših trgih popeljala na najvišje ravni v zgodovini. Ameriški indeks S&P 500, ki velja za enega ključnih, dosega rekorde, ki so jih še lani le redki pričakovali. Kazalec CAPE oziroma ciklično prilagojeni kazalec P/E je na vrednosti 31, kar je precej nad zgodovinskim povprečjem, ki znaša 16.

Zadnja dva medvedja trga sta pomembnejše svetovne borzne trge znižala za 50 odstotkov, preden so trgi začeli znova rasti. Niti enega od teh trgov analitiki niso predvideli. In s tehničnega vidika bi lahko rekli, da se rast, ki se je začela leta 2009, bliža koncu. Res je, da še nismo doživeli evforije, značilne za konec bikovega trga. A tudi če bi jo, bi jo udeleženci na trgu le težko opazili.

Vlagatelji, ki bodo prihodnje obdobje preživeli v denarnih naložbah, bodo tako zamudili prihodnjo rast ali padce. Obenem bodo morali plačati davek na dobiček, če so sredstva izplačali na svoj račun. Tukaj prav pridejo krovni skladi, ki jih poznamo v Sloveniji, saj ti zagotavljajo davčni ščit. Premikov znotraj posameznih skladov pa domače družbe za upravljanje ponavadi ne zaračunavajo. Držanje sredstev v denarju oziroma denarnih ekvivalentih je najbolj varen način zavarovanja donosov, a tudi najmanj donosen.

Eden od načinov za ustvarjanje donosov tudi v negotovih časih je dodajanje dolgoročnih državnih obveznic. Te namreč še vedno zagotavljajo neko donosnost, tveganje pa je razmeroma majhno. A glede na to, da je tudi razpršitev zelo nizka, je lahko tveganje za nekatere vlagatelje še vedno previsoko. Obenem velja posvariti, da naj bodo tovrstne naložbe namenjene le zavarovanju portfelja in ne špekulacijam z gibanjem cen.

Še en priljubljen način je dodajanje zlata naložbenemu portfelju. Ta plemenita kovina, kljub izredni nihajnosti, v očeh vlagateljev velja za varno zatočišče v negotovih časih. V kriznih časih bi morala cena zaradi večjega povpraševanja zrasti in tako zagotavljati zaščito. Toda tu je treba poudariti, da je zlato v zadnjih letih postalo orodje za špekulacije, ne za zaščito portfelja. Tako je tudi tveganje pri takem zavarovanju še največje.

Največ, kar lahko storite, je, da svoj naložbeni portfelj prilagodite skladno z vašimi varčevalnimi cilji in preostalo dobo. Če je pred vami še manj kot pet let do izpolnitve ciljev, bi morali v delniških naložbah imeti le manjši delež celotnega portfelja. Če pa ste še mladi in nameravate varčevati še deset ali celo dvajset let in več, vas morebitni nenadni padci na trgih ne bi smeli skrbeti. Nasprotno, morali bi jih izkoristiti za dodatne nakupe. Medvedji trendi so del trgov in tem se ne boste nikoli mogli izogniti. Bolje se je osredotočiti na dobo varčevanja in se izogibati nepotrebnim stroškom.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.