Domov Finance 19. Maj 2017.

Kako Trump zastruplja finančne trge

donald trump
© Reuters
Svetovna javnost že od izvolitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa spremlja, kako se njegove politične akcije selijo na finančne trge, na katere nima ravno ugodnega vpliva.

Medtem, ko se na evropskih tleh na področju makroekonomskih podatkov ter donosnosti že od začetka leta dogajajo različni politični dogodki, ki (večinoma) pozitivno vplivajo na kapitalske trge, je politična negotovost v ZDA od izvolitve novega predsednika v porastu in z njo (večinoma) tudi trend konstantnih manjših padcev različnih finančnih vrednosti.

»Ameriški indeks S&P 500 je padel za malo manj kot dva odstotka, medtem ko je tehnološki indeks NASDAQ izgubil 2,6 odstotka,« pove Luka Flere iz KD Skladov. Tečaj evra je v primerjavi z ameriškim dolarjem v zadnjem obdobju pridobil predvsem zaradi manjše politične negotovosti v Evropi po končanih francoskih volitvah, in na splošno boljših makroekonomskih podatkov, ki kažejo na krepitev gospodarske aktivnosti v Evropi. Včeraj je tečaj evra še dodatno pridobil in se trenutno nahaja na ravni okoli 1,112.

Flere za Svet kapitala razloži, da so reakcije na trgih popolnoma razumljive, saj v ZDA vlada politična negotovost. »Velik del reakcij trgov izvira iz kratkoročnih političnih zapletov in obtoževanj vezanih na odstavitev direktorja FBI-ja Jamesa Comeya v preiskavi o vpletanju Rusije v ameriške predsedniške volitve in izdaji obveščevalnih podatkov. Po našem mnenju pa je pomembnejše tveganje, ki ima srednjeročni vpliv, t. j. da Trump ne implementira ukrepov, ki jih je zagovarjal v predvolilnem obdobju -predvsem nova davčna reforma.«

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.