Domov Finance 08. Avgust 2018.

Kako se svet seli v oblake in zakaj tehnologija cveti

borza denar
© Reuters
Letošnje leto se je začelo zelo spodbudno, vendar pa smo še v zimskih mesecih doživeli korekcijo, prvo po dveh letih. Večino vlagateljev je popravek tečajev presenetil, seveda pa so se nato pojavila tudi vprašanja o recesiji, medvedjem trendu … A kot se je potrdilo, je šlo zgolj za korekcijo in tečaji so se kmalu obrnili nazaj navzgor.

Za zdaj lahko rečemo, da je letošnje leto zaznamovano z neobičajno velikim številom geopolitičnih dogodkov, ki pa so večinoma hitro razvodeneli in imeli zgolj kratkoročen vpliv na trge.
Če gledamo v lokalnih valutah, so trgi v ZDA že skoraj na ravneh z začetka leta, tehnološki Nasdaq je celo na novih rekordih. Preračunano v evre pa so ameriški trgi že krepko presegli ravni z začetka leta. Evropski trgi so nekje na polovici, medtem ko najbolj zaostajajo trgi v razvoju, ki so po korekciji z začetka leta še naprej izgubljali vrednost.
Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, lahko do konca letošnjega leta, predvsem pa v jesenskih mesecih, pričakujemo pozitiven trend. Podjetja namreč objavljajo odlične rezultate, globalna makroekonomska situacija se znova izboljšuje, pred dnevi je Kitajska napovedala spodbude v gospodarstvu, zaznati pa je tudi povečano aktivnost pri prevzemih.
Gledano z zgodovinskega vidika vrednotenja delnic trenutno niso tako visoka, kot se morda zdi na prvi pogled. Treba je namreč upoštevati, da podjetja letos dosegajo tudi več kot 20-odstotne rasti dobičkov, ki so po dolgem času podprti tudi z nadpovprečno rastjo prodaje. To je dejansko kar konkretno znižalo vrednotenja.

Letošnje glavno gonilo rasti so, kot smo v ALTA Investicijski strategiji napovedali že v začetku leta, tehnološke delnice.

Glavno letošnje gonilo rasti so, kot smo v ALTA Investicijski strategiji napovedali že v začetku leta, tehnološke delnice. Vrednotenja v tehnološkem sektorju so trenutno sicer res najvišja, vendar so obenem rekordni tudi dobički teh podjetij, prodaja v tehnološkem sektorju pa se zvišuje po najvišjih stopnjah.
Dejstvo je, da se je v zadnjih 20 letih svet močno spremenil in danes dejansko spremljamo to, kar so razni vizionarji napovedovali pred 20 leti. Poslovanje podjetij se nezadržno seli v oblak in ta proces je šele v začetni fazi. Potrošniki svoje navade počasi, a vztrajno prilagajamo novim trendom ter vedno več storitev in nakupov opravimo prek pametnih telefonov. Če so vrednosti delnic tehnoloških podjetji pred 20 leti rasle izključno zaradi pričakovanj, dobiček pa je bil nepomemben, danes rastejo zlasti zaradi visoke rasti prodaje in dobička.

 

Izidor Jerrman,analitik z Alte,Ljubljana Slovenija

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.