Domov Finance 11. September 2017.

Kako razpršiti portfelj?

warren buffet
© Reuters
Za dobo 10 let nameravam investirati večjo vsoto denarja, investicij pa se bom lotil samostojno. Še vedno pa me zanima vaš nasvet, na kaj naj bom pozoren in na kaj bi mi priporočili, da naj se osredotočim.

Kot je nekoč dejal legendarni Warren Buffett, upoštevati morate dve pravili: prvič, nikoli ne izgubite denarja, in drugič, ne pozabite prvega pravila. Čeprav se sliši smešno, je to najboljši možni investicijski nasvet, ki ga lahko dobite. K temu bi lahko dodali še en stereotip – da ne investirate v naložbe, ki jih ne razumete. V zadnjih časih veliko preveč ljudi želi investirati v različne naložbe, za katere so slišali od znancev. Po navadi so takšne naložbe kompleksne, drage in tvegane, a to številni posamezniki ugotovijo šele takrat, ko gre kaj narobe.

»Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res …«

Morda bi bilo najbolj smiselno, da se dotaknemo osnovnih naložbenih tipov. Obveznice so precej preproste za razumevanje, delnice tudi. Kaj pa vzajemni skladi? Sestavo portfelja naložb posameznega sklada narekuje dokument, ki se mu reče prospekt sklada. Če ga ne preberete, kako ste lahko prepričani, da je izbrani sklad tisto, kar potrebujete?

Še en dober primer nasveta lahko najdemo v nam vsem znanem reku: »Če se nekaj sliši predobro, da bi bilo res, potem v večini primerov ni res.« Povedano z drugimi besedami: naj vaše upanje ne zamegli razuma ter opravite svojo domačo nalogo.

In nazadnje: upajte si realizirati izgubo. Prodaja naložbe, ki prinaša izgubo, za posameznika pomeni predvsem emocionalni poraz, in ne le finančnega. Enkrat, ko prodaš pod ceno, ki si jo plačal, upanja, da bo naložba zrasla, ni več, izguba pa postane realna. Čustvena navezanost na delnico ali sklade je nič drugega kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav«.

warren buffet | Author: AFP AFP

Poskusite predvideti tveganje in pričakovane donose

Zdaj pa se lahko nasvetu posvetimo nekoliko bolj resno. Zapomnite si, da je stopnja tveganja, ki jo s posamezno naložbo sprejmete, prav toliko pomembna kot donos, ki ga ustvarite. V prvi vrsti se morate izogibati naložbam, ki dolgoročno ne upravičijo stopnje tveganja.

Spodnji donosi so preračunani na podlagi gibanja ameriških vrednostnih papirjev v 30-letnem obdobju od začetka leta 1984 do konca leta 2013.

Ameriški indeks S&P 500 je v tem obdobju imel povprečno letno donosnost 11,1 odstotka, standardni odklon pa 15,5 odstotka. Standardni odklon je statistično merilo nihajnosti oziroma tveganja; višja številka pomeni večje tveganje. Obvezniški indeks Barclays US Aggregate Bond je v istem obdobju imel povprečno letno donosnost 7,7 odstotka, standardni odklon pa 2,9 odstotka. Vlagatelji so zato z delnicami sprejeli višjo stopnjo tveganja, na drugi strani pa bili nagrajeni z višjimi donosi.

Gremo še malce bolj v podrobnosti, saj boste morda iskali podcenjene delnice. Delnice teh podjetij z nizko tržno kapitalizacijo so bolj tvegane od podcenjenih delnic podjetij z visoko tržno kapitalizacijo, a so tako kot pri prejšnji primerjavi upravičile višjo stopnjo tveganja. Indeks večjih podjetij je imel v obravnavanem obdobju povprečno letno donosnost 13,4 odstotka, standardni odklon pa 18,6 odstotka; indeks malih podjetij je imel povprečno letno donosnost 14,8 odstotka, standardni odklon 21,2 odstotka.

Podobno velja tudi drugod po svetu, tako da je lahko vaš prvi korak pri sestavi portfelja analiza, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti, nato pa na podlagi zgornjih podatkov sestavite portfelj.

Mogoče ste opazili, da zgoraj niso našteti zlato, surovine in tehnologija. To pa predvsem zato, ker imajo te naložbe v obravnavanem obdobju nadpovprečno tveganje in nizko donosnost. Povprečna letna donosnost v 30-letnem obdobju za te naložbe znaša: manj kot pet odstotkov za zlato, 8,5 odstotka za tehnologijo in 2,1 odstotka za surovine. Standardni odklon pa je znašal 20,1 odstotka za prvo, 17,8 odstotka za drugo ter 15,3 odstotka za tretjo obravnavano skupino.

Da vse skupaj poenostavim; moj nasvet je, da poskusite predvideti tveganje in pričakovane donose in to razmerje čim bolj obrnete v svojo korist. Obenem pa se izogibajte pregretim trgom, naložbam, ki jih ne razumete, in naložbam, o katerih razpravljajo že v vsakem baru.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.