Domov Finance 07. Avgust 2018.

Kako naj se znebim dolga?

© Shutterstock
Vprašanje Trenutno odplačujem dva kredita: 18.000 evrov, za katerega plačujem 500 evrov na mesec, in 12.000 evrov, za katerega plačujem 200 evrov na mesec. Odplačujem še 250 evrov mesečno za avtomobil, a bom ta kredit poplačal že oktobra. Stanovanjski stroški znašajo okoli 500 evrov na mesec. Na leto zaslužim cca. 21.000 evrov in se počutim, kot da se utapljam v dolgovih. Kaj mi priporočate?

Z izjemo večjega kredita in avtomobila vaše stanje sploh ni skrb vzbujajoče. Ko to dvoje odplačate, bo vaša finančna slika videti zelo optimistično. Najboljša izbira v vašem primeru je, da čim hitreje odplačate avtomobilski dolg ter čim več sredstev namenite odplačevanju večjega kredita. Cilj naj bo, da preostalo dobo 36 mesecev zmanjšate za polovico.
Da bi to dosegli, naredite podroben pregled vseh stroškov in se znebite ali pa znižajte tiste, ki čisto nič ne prispevajo k izboljšanju vašega življenjskega sloga. Veliko podjetij vam namreč mesečno zaračunava nekaj malega denarja za razne storitve, kot so komuniciranje, dostop do interneta in podobno. Prav vsi ponujajo isto kvaliteto storitev, strošek med temi podjetij pa se lahko precej razlikuje. Zakaj bi plačevali nekomu več za isto stvar? Kaj pa zavarovanje za avtomobil? Ste vedeli, da je lahko na letni ravni pri kasko zavarovanjih za isto polico tudi nekaj sto evrov razlike med različnimi ponudniki? Kaj pa stroški opominov pri zamudi roka plačila tudi za en dan? Povprečna oseba na leto preplača storitve za več sto evrov, in če to pomeni, da boste na koncu odplačali kredite le en mesec prej, je to že pozitivno. Prav tako izkoriščajte priložnosti za morebiten dodaten zaslužek, ki se vam ponudijo.

Vsi ponujajo isto kvaliteto storitev, strošek med podjetij pa se lahko precej razlikuje. Zakaj bi plačevali nekomu več za isto stvar?

V vašem primeru bi se torej lotil najprej dolga za avtomobil. Ko tega odplačate, lahko dodatnih 250 evrov na mesec namenite odplačevanju večjega kredita. Tako bo vaš dolg veliko prej poplačan in lahko vam uspe, da se velike večine dolgov znebite v 18 mesecih. Ko pa to dosežete, ne smete »spati na lovorikah«. Namreč s tovrstnim početjem, ko odplačate dolg, ki vas najbolj bremeni, znesek pa preusmerite v preostale, ustvarite učinek snežne kepe. V prevodu to pomeni, da bo odplačevanje vedno hitrejše (sicer gre bolj za psihološki, a zelo pomemben vpliv).
Ko odplačate ves dolg, začnite varčevati. Na ta način boste lahko poskrbeli tudi za svojo prihodnost in začeli ustvarjati premoženje, ki vam bo zagotovilo finančno varnost v prihodnje.

 

 

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.