Domov Finance 05. April 2018.

Kako investirati v zlato

varčevanje denar zlato
© Pixabay
Rad bi začel investirati v zlato, pa ne vem, kako naj sploh začnem.

Zlato se pogosto promovira kot primerno za vse vlagatelje, ki iščejo varno naložbo in se zavedajo, da z nakupom fizične kovine pridobijo predvsem varnost investicije in seveda tudi možnost dolgoročnega donosa. V nasprotju s srebrom pa je zlato veliko bolj dovzetno za padec vrednosti, saj njegova razpoložljiva količina neprestano raste. Argumenti za naložbo v zlato so med drugim velika količina papirnatega denarja, ki se je v obtoku še povečala zaradi politik centralnih bank, težave v gospodarstvu in visoka nihanja kapitalskih trgov.

Kako pa je v realnem svetu? Če še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, med katere mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo v zadnjih mesecih občutno podražiti. Zlato ima v očeh številnih vlagateljev status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere pogosto presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Tako pridemo do dileme, katera trditev bo prava v prihodnje. A ker prihodnosti ne pozna nihče, se bomo vrnili k uvodnemu vprašanju in predstavili možne načine investiranja v zlato.

Najprej se morate odločiti, zakaj bi investirali. Obstaja namreč velika razlika pri strategijah, če želite le dodatno razpršiti svoj portfelj ali pa če želite investicijo, ki bo ohranjala vrednost, čemur naj bi bilo zlato namenjeno.

  1. Fizično zlato v vašem skrbništvu. Po navadi gre za neko obliko kovancev, kartic ali kar palic. Ta oblika je najprimernejša za tiste, ki čakajo »armagedon«, a nosi s seboj tudi kar nekaj dodatnih stroškov. Prvič, cena naložbenega kovanca je višja od tržne cene zlata. Potem pride na vrsto še shranjevanje, saj boste želeli to shraniti doma v sefu ali pa v sefu finančne ustanove. Prav tako pa morate biti pozorni, da boste te kupovali od zaupanja vrednega distributerja, saj primeri ponaredkov niso tako redki.
  2. Zlati ETF. Gre za posebno obliko investicijskega sklada (kot sta GLD in IAU), ki investira neposredno v fizično zlato. Fizično zlato shranjujejo v sefih in za te skrbi neodvisni skrbnik. Kot del neodvisne revizije morajo za to specializirana podjetja vsako leto potrditi prisotnost zlata in njegovo količino. Enote teh skladov lahko kupite na skoraj vseh trgovalnih platformah in so sočasno visoko likvidna naložba, ki jo lahko kadar koli prodate. Vrednost enot skladov s tovrstno naložbeno politiko zelo dobro sledi ceni fizičnega zlata, stroški nakupa in sklada pa so po navadi precej nizki. Gre za najbolj priročno in eno najcenejših opcij, a se morate zavedati, da v tem primeru zlata v fizični obliki nimate in do tega tudi niste upravičeni. Če vam je to zelo pomembno, je prva opcija za vas primernejša.
  3.  Zlati rudniki. Ta opcija je primernejša za tiste, ki radi špekulirajo. Delnice podjetij, ki se ukvarjajo z izkopom in obdelavo zlata, po navadi nihajo precej bolj od cene fizične kovine. Večkrat se tudi pošalimo, da gre za zlato na steroidih, saj so premiki po navadi veliki. Gre za najbolj tvegano opcijo izmed treh, ki pa ima zato tudi najvišje razmerje med tveganjem in potencialnim donosom. Poleg tveganja nenadne spremembe cene boste tu izpostavljeni tudi političnim, okoljevarstvenim, valutnim in drugim vrstam tveganj.

Torej, če se vrnemo k vprašanju, na voljo imate več opcij, katera je za vas najprimernejša, pa morate določiti vi z določitvijo ciljev. Vsekakor ni priporočljivo v plemenite kovine investirati vsega svojega premoženja, saj tudi tu velja pravilo razpršitve, ki pravi, da v tovrstne naložbe ne namenite več kot 15 odstotkov celotnega portfelja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.