Domov Finance 17. November 2017.

Kako investirati brez tveganja

davčna oaza denar
© Pixabay
Kako sestaviti portfelj, ki bi prinašal donose z najnižjo stopnjo tveganja?

Pri investiranju moramo razumeti, da se tveganje in pričakovani donosi gibljejo v različnih smereh. Če sprejmete več tveganja, obstaja možnost za večjo izgubo, a hkrati imate pogosto tudi več možnosti za doseganje visokih donosov.

Investiranje brez izgube je izvedljivo. Toda v obdobju nizkih obrestnih mer imajo naložbe z jamstvom zelo nizke oziroma skoraj ničelne donose. Za večino ljudi, ki razmišljajo o investiranju, je cilj čim bolj znižati tveganje, a hkrati čim bolj zvišati potencialne donose. Kako boste to dosegali – in kam boste investirali večji kos pogače – je odvisno od tega, kakšen tip vlagatelja ste in kakšne cilje imate.

Univerzalnega odgovora ni

Kot primer lahko navedemo 67-letnika, ki namerava živeti od svojih prihrankov. Njegovi cilji so verjetno popolnoma drugačni kot cilji 22-letnika, ki ima pred seboj še 45 let dela. Tudi nekdo z večjimi rednimi prihodki ima drugačne potrebe kot nekdo, ki se težko prebija iz meseca v mesec.

Ne glede na zapisano, in ne glede na višino sredstev, morate najprej poskrbeti za razpršitev portfelja. To ne pomeni, da morate imeti več različnih delnic, ampak tudi obveznice, gotovino in celo določene alternative naložbe. Razpršiti pa morate sredstva tudi znotraj vsakega od naštetih naložbenih tipov. Pri delnicah morate torej poskrbeti, da so to delnice podjetij iz različnih industrij, geografskih področij in celo različne tržne vrednosti. Primer: nenadno odkritje na področju električnih avtomobilov bi znižalo vrednost delnic naftnega podjetja, a bi po drugi strani pozitivno vplivalo na celoten tehnološki sektor. Gre seveda za hipotetični primer, s katerim želim prikazati, zakaj je sredstva treba razpršiti.

Najvarnejši način investiranja je ohranjanje sredstev v denarju oziroma denarnih ekvivalentih. Težava je le, da ima tudi varnost svojo ceno. Zgornja višina donosov je navadno že vnaprej omejena in v trenutnem okolju verjetno niti ne bo dosegala višine inflacije. Realno boste tako ustvarili izgubo, saj boste po preteku vnaprej dogovorjenega obdobja, s svojimi sredstvi lahko kupili manj dobrin, kot bi jih danes. Tehnično gledano boste sicer prejeli več denarja, kot ste ga investirali.

denar rast gor | Author: Pixabay Pixabay

Je delniški trg dovolj varen?

Investiranje v posamezne delnice ima svoja tveganja. Vrednost posameznega podjetja lahko sčasoma pade. Podjetje lahko celo bankrotira. A delniški trgi dolgoročno rastejo. Kratkoročno investiranje prinaša veliko tveganj, dolgoročno – na deset ali dvajset let in več – pa trgi rastejo. Tako lahko zgradite portfelj delnic, ki bodo postopno pridobivale vrednost in tudi pokrivale vaše občasne napake, ali pa kupite delniški sklad, upravljavci katerega poskrbijo za razpršitev.

Če se boste odločili za nakup delnic v lastni režiji, upoštevajte pravilo, da morate kupovati le tisto, kar poznate. To pomeni, da boste morali prezreti vse vroče zgodbe in tudi izpustiti kakšno odlično naložbeno priložnost, a boste tako ostali na varni strani ter boste skrbeli za stabilno dolgoročno rast vaših prihrankov.

Čas je vaš zaveznik

Če imate določena sredstva, ki jih boste v enem letu potrebovali, jih imejte v denarju. Torej, brez vezave in s skoraj ničelnimi donosi. Če pa so to sredstva, ki jih še dolgo časa ne boste potrebovali, si lahko privoščite več tveganja. Ne glede na to, kar pravijo strokovnjaki in vse njihovo znanje, je vaš največji zaveznik čas, če sledite osnovnim pravilom investiranja – to so ustrezna razpršitev, kupovanje le vam znanih podjetij, sprotno prilagajanje strukture.

Kako torej investirati brez tveganja? Za obdobje več desetletij lahko izberete celo delniški trg. Za krajšo dobo pa je vse odvisno od vaših ciljev.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.