Domov Finance 29. Avgust 2017.

Kaj storiti z delnicami

padec dol slabo denar delnica borza
© Pixabay
Zanima me, kaj priporočate povprečnemu vlagatelju v luči trenutnega geopolitičnega dogajanja oziroma naraščajočih napetosti med ZDA in Severno Korejo?

Če napetosti prerastejo v vojno, bomo imeli večje težave, kot je skrb za naložbene portfelje. A za zdaj se osredotočimo predvsem na naložbeni vidik. V časih napetosti je mirovanje oziroma to, da ne storite ničesar, skoraj vedno najboljša strategija.

Podobne krize vedno vodijo v panično prodajanje, in to se skoraj nikoli ne konča dobro. Še več, panične prodaje največkrat pomenijo odlično nakupno priložnost za tiste, ki radi gredo proti toku. Naravne katastrofe in geopolitične napetosti so največkrat kratkoročni pojavi, ki poslovanje podjetij navadno prizadenejo za četrtletje ali dve. Vendar pa se zaradi tega vrednost podjetij ne spremeni, saj takšen dogodek spremeni le kratkoročno raven prihodkov in ne pomeni strukturnih težav. Logika trga pa je takšna, da prvim znakom težav sledi val prodaj. Ti dogodki resda znižajo nivo dejavnosti podjetij in korporacij, a temu skoraj vedno sledi močan odboj.

To je potrdila tudi pred kratkim objavljena raziskava Ned Davis Research, v kateri so pregledali dogajanje med največjimi geopolitičnimi krizami zadnjega stoletja. Raziskovalci so se osredotočili na ameriški indeks Dow Jones Industrial Average ter ugotovili, da je indeks skoraj vedno pol leta po podobnih dogodkih že presegel vrednost z začetka krize. Dober primer tega so bili teroristični napadi v ZDA 11. 9. 2001. V prvih petih trgovalnih dneh po napadih je indeks Dow Jones izgubil 17,5 odstotka. Na začetku novembra, torej slaba dva meseca po napadih, je že bil višje kot en dan pred napadi.

Da nam bo jasno, indeks ni vedno hitro okreval, a je tudi v teh primerih paničnim prodajam sledilo obdobje rasti. Tisti, ki svoj naložbeni portfelj upravljajo na podlagi naslovov dnevnih časopisov, ustvarjajo naložbene priložnosti za tiste, ki iščemo naložbe v kakovostna podjetja, delnice katerih ljudje panično prodajajo.

Izogibajte se čustvenim odzivom

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Naložbena evforija kot tudi panika sta dve skrajni čustveni stanji investiranja, ki pomenita kršitev dveh ključnih postavk investiranja. Prvič, investiranje nikoli ne sme biti podvrženo čustvom. In drugič, skrajnosti so pri dolgoročnemu investiranju neželene. Zato je moj nasvet: poiščite si strokovno pomoč.

Sprijazniti se morate s tem, da niste vseved, ki bi imel na voljo dovolj časa za vse potrebne analize naložbenih področij, skladov in delnic. Navsezadnje tudi avtomobila ne popravljate sami. Pripoznati morate naložbeno svetovanje kot eno od področij storitvenega sektorja, ki zaposluje profesionalce, ki ves svoj čas namenijo sledenju trgov in izobraževanju pri uspešnem vodenju naložb.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.