Domov Finance 01. Januar 2018.

Kaj pričakujemo v letu 2018

na pizzo ali kavo gremo lahko po novem tudi brez denarnice
© Pexels
Kakšna so pričakovanja za delniške trge v prihodnjem letu, glede na to, da razviti trgi že zdaj dosegajo rekorde?

Res je, smo pri rekordnih vrednostih. Na ameriških trgih tudi že 13 mesecev nismo doživeli znižanja za več kot 3 odstotke, kar se ni zgodilo še nikoli v zgodovini. Letošnja rast pa je približno 20-odstotna. Zato ne bodite presenečeni, če bo v prvi polovici prihodnjega leta prišlo do korekcije.

Ob eksplozivni rasti delniških tečajev, ki smo ji priča od zadnje krize do danes, vlagatelji postajajo vse bolj požrešni. Strah je izginil in danes se mnogi bojijo, da bodo zamudili nadaljevanje rasti (sploh če so zamudili že zadnjih nekaj let). Pohlep ima tudi grdo stran in to se pokaže, ko vlagatelji sedijo na dobičkih in nočejo končati zabave. Lahko bi rekli, da počasi vstopamo v zadnjo fazo rasti, ki se ji reče evforija.

Trenutno razpoloženje na trgih je zelo optimistično in tako rekoč vse večje negotovosti v letu 2017 so šle mimo brez pretresov oziroma po najbolj optimističnem scenariju. Ena zadnjih je bila ameriška davčna reforma. Ta je zelo dobra za korporacije in naj bi vplivala tudi na vračanje kapitala iz tujine v ZDA. Glavni cilj reforme je drastično znižanje davka na dobiček podjetij in posledična razbremenitev korporacij. Dobro se je končalo tudi zadnje zasedanje ameriške centralne banke, saj smo po pričakovanjih videli zvišanje ključne obrestne mere, obenem pa izboljšanje napovedi gospodarske rasti ZDA v prihodnjem letu. Trgi zdaj menijo, da so trije dvigi v prihodnjem letu, kot je bilo že napovedano, zelo realni.

Ni leto za slabe živce

 | Author:

Napovedi za prihodnje leto so spodbudne. Glede na nam trenutno znane podatke je kratkotrajna korekcija v prihodnjem letu sicer verjetna, a bo ta dobra priložnost za vstop, saj razlogov za začetek nove krize (še) ni. Je pa kljub temu jasno, da bomo počasi vstopili v zadnjo fazo bikovskega trenda, ki se ponavadi konča z evforijo. Zato bo veliko pozornosti treba nameniti rasti nihajnosti in postopnemu prilagajanju portfeljev v smeri zmanjšanja deleža tveganih naložb.

Kakšne pa so napovedi analitskih hiš za prihodnje leto? Bikovski trend bo marca dočakal deveti rojstni dan. Če pa rast zdrži do avgusta, bomo tudi uradno v najdaljšem bikovskem trendu v zgodovini. Verjetnost, da se bo opisani scenarij uresničil, je zelo velika, vendar ponovitve letošnjega leta ne pričakujte. V tem primeru bi tudi pričakovana korekcija pomenila dobro priložnost za nakup. Če potegnemo črto pod zbranimi napovedmi, analitiki predvidevajo, da bo ameriški indeks S&P 500 prihodnje leto zrasel za okoli 5 odstotkov.

Če pogledamo vse napovedi, bi lahko rekli, da se člani naložbenega odbora Vzajemcev z njimi strinjamo. Če bomo končno vstopili v fazo evforije, bo rast tudi čez mejo 2800 točk zelo verjetna, a bodo gibanje spremljali močnejši kratkoročni padci. Vlagatelji bodo namreč vedno pogosteje prilagajali portfelj, da bi zavarovali dobičke, tako lahko pričakujemo tudi močnejšo krepitev indeksa volatilnosti Vix.

Če povzamemo, pričakujemo še nadaljevanje rasti. Vendar samo gibanje ne bo dobro za vlagatelje, ki ne prenesejo močnejših premikov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.