Domov Finance 23. September 2017.

Investiranje v kriptovalute

bitcoin
© Reuters
Kaj menite o investiranju v kriptovalute?

Ni ravno skrivnost, da sem velik nasprotnik investiranja v kriptovalute, po drugi strani pa velik zagovornik tehnologije, ki je v ozadju, ki ji napovedujem zelo lepo prihodnost.

Na spletu najdemo zelo veliko člankov, analiz in blogov na temo kriptovalut, rudarjenja in vsega drugega, kar je povezano s tehnologijo. Skoraj vsak od nas tudi že pozna nekoga, ki se s tem ukvarja in skoraj vsak od nas je že razmišljal, da bi se temu trendu pridružil. Glede na prebrano, lahko sklepamo, da imajo kriptovalute veliko potenciala. Ampak glavno vprašanje bi moralo biti, ali lahko te lahko normalno obstajajo ali celo nadomestijo standardne valute? Ali pa bodo šle po poti številnih drugih idej in bodo čez nekaj let pozabljene?

Predvideti prihodnost kriptovalut ne zna nihče. A preden se odločite za nakup, morate upoštevati več ključnih podatkov.

denar računalnik digitalno kriptovaluta | Author: Pixabay Pixabay

Izreden potencial pomeni izredno tveganje

Pri kriptovalutah gre za revolucionarno tehnologijo, ki ji številni strokovnjaki napovedujejo svetlo prihodnost. Od komponent za podpisovanje pogodb na daljavo do revolucij pri finančnem poslovanju – vsemu temu je skupno eno: tehnologija bo ostala pomemben člen pri razvoju družbe.

Kriptovalute so digitalne valute, ki so večinoma decentralizirane, državni regulatorji jih ne nadzorujejo. Nekako delujejo enako kot standardne valute, saj te lahko zamenjate za evre, dolarje ali katerokoli drugo valuto. Največja razlika med digitalnimi in tradicionalnimi valutami je, da digitalne ne obstajajo v fizični obliki in večinoma še niso sprejete kot plačilno sredstvo. To pomeni, da je uporaba digitalnih valut za nakup vsakdanjih dobrin otežena, saj ste omejeni le na tiste prodajalce, ki te valute sprejemajo.

Čeprav številni vlagatelji kriptovalute sprejemajo kot druge vsakdanje valute, te ključne naloge valut – ohranjanja vrednosti – ne opravljajo najbolje. Velika večina vlagateljev kupi kriptovalute kot špekulativno naložbo, zato se tudi vrednost le-te tako obnaša. Nihanja na tedenski ravni, v katerokoli smer, lahko dosežejo tudi 50 odstotkov.

Pasti, v katere se lahko ujamete

Obstaja več načinov shranjevanja vaših digitalnih kovancev. Eden najpogostejših je hramba v eni od številnih digitalnih denarnic. Obstaja veliko primerov kraj sredstev iz teh digitalnih denarnic. Iskanje storilcev pa je zaradi narave teh valut nemogoče. Eden od takih primerov je leta 2016 povzročil celo večjo korekcijo na trgu. Take dogodke je skoraj nemogoče predvideti, kar pomeni dodatno tveganje.

Tveganje predstavlja tudi dejstvo, da pravzaprav nihče na svetu ne zna povedati, katera je prava vrednost posamezne kriptovalute. Trenutne cene so podprte s priljubljenostjo med vlagatelji, ne fundamenti. Dober primer je sklad Bitcoin Investment Trust, ki je letos od aprila do konca septembra zrasel za več kot 500 odstotkov. A ta sklad ima tudi past, ki je posledica povpraševanja – pokritost sklada z bitcoini je približno 50-odstotna. To pomeni, da vlagatelji za vsakih 500 dolarjev v bitcoinih plačajo okoli 1000 dolarjev.

Zaključek

Investiranje v kriptovalute je lahko nadpovprečno donosno, a ni primerno za jedro portfelja. Če ste se odločili, da boste v ta segment investirali, temu namenite le tisti del portfelja, ki ga imate za špekulativne naložbe. To pomeni, ne več kot deset odstotkov celote.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.