Domov Finance 26. April 2017.

Ima zlato še vedno status varne naložbe?

Zlato – špekulativna naložba
© Pixabay
V zadnjem letu sem začel kupovati zlato, saj pravijo, da je najboljša zaščita pred padci na trgih in dolgoročno ohranja vrednost. Zanima me še vaše mnenje o zlatu.

Finančni mediji in v zadnjem času tudi mainstreamovski mediji pišejo, da je cena zlata na ravni, na kateri je primerna za nakup. Analitiki vrednost pripisujejo umiritvi gospodarskih skrbi glede evropske dolžniške krize ter umiritvi razmer na Kitajskem. Ampak če pogledamo podrobneje, se ne bi moralo zlato prav zaradi istih dejavnikov pred tem močno podražiti?

Če še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, med katere mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo v zadnjih letih zelo podražiti. Zlato ima v očeh številnih vlagateljev status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere precej presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Tako je utemeljeno vprašanje: »Je zlato izgubilo status varne naložbe?«

Povedano na kratko: Da! Nekoliko. Med varne naložbe spadajo naložbe, katerih cena ni odvisna od dogajanja na trgu, ni korelirana z gibanjem tečajev na svetovnih borzah in ima nizko nihajnost. Cena zlata je, po drugi strani, odvisna od istih novic, ki vplivajo na cene tečajev delnic na svetovnih borzah. Nihajnost, ki smo ji bili priča v zadnjih desetih letih, precej presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Torej, bi si res radi zavarovali svoj portfelj z naložbo, ki bi glede na dogajanje lahko spadala med tiste z najvišjim tveganjem? Zlato je primerno za mesečne nakupe, saj si vlagatelj pri mesečnih nakupih nihajne naložbe dolgoročno zniža povprečno nakupno vrednost. In posledično ima tudi višji donos, ko se vrednost izbrane naložbe zviša. Ampak enkratni nakupi so trenutno primernejši za špekulante oziroma pri tem početju osebno vidim veliko tveganja.

Tudi potencial zlata je v bližnji prihodnosti zelo nejasen. Vrednost ameriškega dolarja bi se glede na zdaj znane podatke lahko še krepila, kar bi lahko botrovalo padcu cene zlata. Poleg tega bi bilo treba omeniti še nadaljnje ohlajanje kitajskega gospodarstva, ki je pomemben uvoznik te surovine. Bi si torej portfelj res radi zavarovali z nakupi zlata?

Po drugi strani so realne naložbe, kot so nepremičnine, starodobniki, zbirke kovancev … lahko odlična varovalka pred višjo inflacijo in padci na borznih trgih. Ne samo zato ker ohranjajo vrednost, ampak tudi zato, ker se jih da relativno lahko monetizirati. Če bolje pogledamo, so bili v zadnjih letih boljša izbira tudi različni starodobni avtomobili. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo prav v obdobju, ko je v medijih mogoče opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oziroma zelo nizki inflaciji. A so prav učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Alternativne naložbe več kot očitno postajajo eden ključnih naložbenih razredov tako institucionalnih kot zasebnih vlagateljev. Kar nekaj, sicer digitalnega, črnila smo v zadnjem letu porabili, da bi predstavili različne alternativne možnosti investiranja. Alternativne naložbe, od alternativnih virov energije do nepremičninskih vlaganj, postajajo vse pomembnejši del portfeljev vlagateljev, tako zasebnih kot institucionalnih. Analiza Morningstarja, objavljena v poletnih mesecih lani pa kaže celo na to, da so v zadnjih letih med vlagatelji zelo priljubljene predvsem nepremičnine (v fizični obliki ali prek investicijskih skladov).

Če se vrnemo k vašemu vprašanju, je odgovor: Da, portfelj lahko zavarujete tudi tako. Vendar bodite pripravljeni, da bodo nihanja zelo visoka, ročnost naložbe pa ne sme biti krajša od treh let. Še vedno pa je smotrno razmisliti o boljši razpršitvi tudi pri zaščiti vašega portfelja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.