Domov Finance 03. Oktober 2017.

Gotovina bo postala zgodovina

denar
© Roman Šipić
Bankart podpisal pogodbo o nakupu programske opreme za vzpostavitev sistema takojšnjih plačil.

Kmalu bo tudi v Sloveniji vzpostavljen sistem, s katerim bodo računi lahko poravnani takoj. Programska oprema prihaja z Danske, Bankartpa bo z njeno pomočjo omogočil uvedbo»instant« plačil po zgledu tujine, ki prva dejansko predstavljajo pravo alternativo gotovini.

Sistem takojšnjih plačil deluje v Veliki Britaniji že okoli deset let, uporabljajo pa ga med drugim tudi na Danskem in Švedskem, pa tudi v Švici, Španiji in na Poljskem, kjer se sistem tako imenovanih »instant« plačil uporablja predvsem pri poslovanju med fizičnimi osebami. Projekti vzpostavitve že potekajo tudi v drugih državah, na primer v sosednji Italiji in tudi pri nas. Sistem takojšnjih plačil poznajo še v ZDA, Avstraliji in na Tajskem. 
Aleksander Kurtevski, prvi mož Bankarta je z danskim dobaviteljem programske opreme za vzpostavitev sistema takojšnjih plačil pred dnevi že podpisal pogodbo o nabavi; njene vrednosti ne razkriva.

»Takojšnje plačilo med drugim pomeni, da se bo pomen gotovinskega poslovanja z njegovo uvedbo sčasoma zelo zmanjšal, saj gre za prvi plačilni instrument, ki predstavlja pravo alternativo gotovini,« pravi. Podatki sicer kažejo, da je tretjina transakcij pri nas zdaj brezgotovinskih, kar dve tretjini poslovanja v sistemu pa je še vedno gotovinskega.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.