Domov Finance 29. December 2018.

Francija bo tehnološke gigante obdavčila že z januarjem

© Reuters
Francija ne bo čakala EU in bo tehnološke gigante obdavčila s 1. januarjem 2019. V državno blagajno bodo samo v letu prinesli okoli 500 milijonov evrov.

Medtem ko bodo evropski finančni ministri o predlogu zakonodaje na področju obdavčevanja digitalnih velikanov znova razpravljali konec decembra, se Francija, ki je skupaj z Nemčijo pobudnica zakona, ne pusti motiti in z novim letom namerava velika podjetja obdavčiti. Indija in Avstralija sta davek na digitalne velikane že uvedli, v prvi digitalna podjetja, kljub temu, da že imajo uveljavljen triodstotni davek, še vedno ustvarjajo enormne dobičke.

Tega se nadeja tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki predvideva, da bi davki tehnoloških velikanov v državno blagajno prinesli samo v letu 2019 okoli 500 milijonov evrov, piše britanski BBC. Evropska komisija bi tehnološke gigante, Google, Amazon, Facebook in Apple obdavčila s 3-odstotnim davkom, a davčna politika v EU mora biti sprejeta soglasno, torej s strani vseh 28 članic EU. Proti so Češka, Švedska, Finska in Irska, kjer tehnološki giganti delujejo zdaj zaradi nižjih davkov.

PREBERITE ŠE:

Ali z obdavčitvijo digitalnih velikanov Evropa poskuša zaustaviti svet?

Če bi se Uber ali Facebook rodila v Evropi, ne bi preživela

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.