Domov Finance 26. November 2018.

Evropske borze po dogovoru o brexitu navzgor

© Pexels
Pomembnejše evropske borze so nov trgovalni dan začele z rastjo. To poganja dogovor EU in Velike Britanije o brexitu, ki pa ga mora potrditi še britanski parlament.

Vrh EU je v nedeljo z Združenim kraljestvom potrdil ločitveni sporazum, ki ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca leta 2020, a ga bo mogoče podaljšati za največ dve leti. Potrdili so tudi nezavezujočo politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je do okoli 9.45 zvišal za 1,34 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 doslej pridobil 1,06 odstotka, v Frankfurtu indeks DAX 1,17 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 1,34 odstotka vrednosti.

Krepi se tudi skupna evropska valuta. V Frankfurtu so okoli 9.45 z evrom trgovali po tečaju 1,1351 dolarja, kar je 0,04 odstotka več kot v petek.

Evropske borze sledijo pozitivnim gibanjem z azijskih kapitalskih trgov, kjer pa je rast poganjal optimizem o dogovoru glede omilitve trgovinskih ovir med ZDA in Kitajsko. Tokijski indeks Nikkei se je danes zvišal za 0,76 odstotka, borza na Tajvanu je dan končala 1,16 odstotka nad izhodiščem, borza v Južni Koreji pa z 1,24-odstotno rastjo. Višje so tudi tečaji delnic na borzah v Hongkongu (+1,73 odstotka) in Singapurju (+0,97 odstotka). Padec beležita borzi v avstralskem Sydneyju (-0,76 odstotka) in Šanghaju (-0,14 odstotka).

Na azijskih borzah zmerni optimizem

Vlagatelji na azijskih borzah so teden začeli optimistično. Z zanimanjem spremljajo, ali je med ZDA in Kitajsko res možen dogovor glede omilitve trgovinskih ovir.

Japonski Nikkei 225 je pridobil 0,76 odstotka in se ustavil pri 21.812 točkah. Vlagatelji so pozdravili novico, da bo Japonska gostila World Expo 2025. Osrednji indeksi v Hongkongu, Južni Koreji in Singapurju so pridobili med 0,9 in 1,3 odstotka, v negativno območje pa sta zdrsnila osrednja indeksa v Šanghaju in Avstraliji, ki sta izgubila 0,1 oz. 0,9 odstotka.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil. Zanj je treba odšteti 1,1335 dolarja, v petek 1,1340 dolarja. Ameriška valuta je trdnejša po rezultatih velike ameriške potrošnje na črni petek.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.