Domov Finance 09. November 2017.

Evropska komisija napoveduje Sloveniji letos že 4,7-odstotno rast BDP

gor rast
© Pixabay
Slovenija po jesenskih gospodarskih napovedih evropske komisije postaja pravi podalpski tiger. Bruseljska napoved slovenske rasti je v primerjavi s pomladjo zvišana s 3,3 na 4,7 odstotka za letošnje leto in s 3,1 na štiri odstotke za prihodnje leto.

V območju z evrom bosta letos imeli višjo rast le Irska in Malta, prihodnje leto pa le Malta. Tudi v skupini vseh 28 članic Unije bo višjo rast v obeh letih imela samo še Romunija. Povprečna rast v območju z evrom bo predvidoma znašala 2,2 in 2,1 odstotka.

Kot v svoji analizi ugotavlja Bruselj, slovensko rast poganjajo izvoz, zasebno povpraševanje in naložbe. To spremlja zviševanje plač in zaposlovanje. Stopnja brezposelnosti se bo po napovedi znižala na 5,9 odstotka. Tudi podjetja nadaljujejo naložbe, da ustrežejo rastočemu povpraševanju doma in v tujini, pišejo analitiki evropske komisije.

Investicije so se v prvi polovici leta zvišale za deset odstotkov, tudi v kontekstu zagona novega financiranja projektov iz proračuna EU. Domače povpraševanje se krepi z višjo zaposlenostjo, rastjo plač in bančnimi posojili. Zaradi visoke izkoriščenosti zmogljivosti v izvoznem sektorju pričakujejo nadaljnje naložbe v proizvodnjo. Izvoz krepijo stabilne cene enote dela in zviševanje cenovne konkurenčnosti.

Več na Delo.si

 | Author:

 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.