eBay bo morda že kmalu sprejemal kriptovalute

Ameriški velikan spletne trgovine eBay bi lahko v svoje možnosti plačila kmalu vključil tudi kriptovalute, kar pa sicer ne bi bil prvi tovrsten poskus.
Fotografija: Poslovni prostori podjetja eBay, San Jose, Kalifornija, 28. maj 2014. Foto: Beck Diefenbach / Reuters
Odpri galerijo
Poslovni prostori podjetja eBay, San Jose, Kalifornija, 28. maj 2014. Foto: Beck Diefenbach / Reuters

Podjetje eBay želi postati glavno spletno tržišče za t. i. milenijce in generacijo Z, zaradi česar se resno zanima za kriptovalute in nove možnosti plačevanja. S tem bi lahko potencialno privabil veliko skupino novih strank, med katerimi je verjetno velika večina pionirjev s sveta kriptovalut in blockchain tehnologije.

Plačevanje s kriptovalutami vedno bolj priljubljeno

Eden izmed ameriških velikanov spletne trgovine, eBay, želi postati glavno tržišče za milenijce in generacijo Z ter glede na njihovo vse večje zanimanje za kriptovalute dodati nove možnosti plačevanja, da bi privabil to skupino strank, povzema spletna stran Cointelegraph. Milenijcem in generaciji Z načeloma pripadajo vsi, ki so bili rojeni po letu 1980.

image_alt
Včasih je delal v McDonalds'u, danes je kriptomilijonar

Izvršni direktor eBaya Jamie Iannone je v intervjuju za The Street pojasnil, da si podjetje že dlje časa prizadeva za vključitev možnosti plačevanja s kriptovalutami. Uradno napoved pa bi lahko bila podali že na prihajajočem dnevu vlagateljev, ki bo 10. marca. Iannone je med intervjujem razkril, da želi eBay preiti na nove načine plačevanja, saj na svoji platformi neposredno že upravlja 85 milijard dolarjev prometa, kar znaša več kot 76 milijard evrov.

Kriptovalute in dolarji. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Kriptovalute in dolarji. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Ko je Iannone govoril o stališču podjetja do novih tehnologij, kot so blockchain tehnologija in kriptovalute, je opozoril na naraščajočo priljubljenost trgovanja z nezamenljivimi žetoni (NFT) na svoji platformi. Dejal je še, da je podjetje lani spremenilo svojo politiko, da bi platforma za e-trgovanje postala mesto za nakup in prodajo česar koli, ne glede na to, ali gre za fizično ali digitalno blago, povzema Cointelegraph.

To pa ne bi bil prvi tovrsten poskus eBaya

Zaradi vse večje priljubljenosti in povpraševanja po kriptovalutah je sicer več podjetij na svoje spletne platforme dodalo možnosti plačevanja s kriptovalutami. eBay, ki se osredotoča na pridobivanje strank iz generacije milenijcev in generacije Z, želi storiti enako. Vendar to ne bo prvi poskus podjetja na področju plačevanja s kriptovalutami, eBay je namreč leta 2014 prvič poskusil vključiti plačila s pomočjo bitcoina.

image_alt
Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Kot je maja 2021 poročal Cointelegraph, je eBay preučeval integracijo plačil v bitcoinih tudi lani, skupaj s trgovanjem z NFT-ji. Zdi se, da je načrt integracije kriptoplačil zdaj skoraj dokončan, saj so kriptovalute postale bolj priljubljene in sprejemljive med večjo množico ljudi.

Iannone je v intervjuju za The Street na koncu še dejal: »eBay bo kraj, kjer bodo ljudje trgovali z blagom, ne glede na to, ali je fizično ali digitalno. Zato želimo, da sčasoma postane tržišče za trajnostni razvoj.« Po podatkih analitičnega podjetja DappRadar, ki se ukvarja z blockchainom, je trg NFT eksplodiral leta 2021 in je lani ustvaril več kot 20 milijard evrov prometa, kar je precej več kot leto prej, ko je skupni znesek znašal manj kot 100 milijonov evrov.

image_alt
Tako je milijarder Mark Cuban postal navdušenec nad kriptovalutami

Več iz rubrike